PHI Darmstadt: 1. nagrada M SORI

Kadar govorimo o pasivni gradnji ali o pasivnih oknih navadno nehote pomislimo na stroške povezane s takšnimi izdelki oziroma s količino in vrsto materialov primernih za takšen način gradnje. Pomislek je do določene mere upravičen, če pri tem ne upoštevamo prihrankov, ki nam jih takšen objekt ali okno prinese v času njegove življenjske dobe. Z namenom praktičnega prikaza cenovne učinkovitosti uporabe pasivnih oken je vodilni svetovni inštitut za pasivno gradnjo, Passivhaus Institut (PHI) iz nemškega Darmstadta, objavil prvi razpis za cenovno najučinkovitejše certificirano pasivno okno – »Component award 2014«.

Razpis je bil razdeljen v štiri kategorijo in sicer lesena, les-aluminij, aluminijasta in PVC okna, v vsaki kategoriji pa so bile podeljene nagrade trem cenovno najučinkovitejšim pasivnim oknom. V kategoriji lesenih oken je zmagalo pasivno okno Natura Optimo XLT slovenskega podjetja M SORA d.d.

Podjetje M SORA izdeluje lesena in les-aluminij okna ter panoramske stene, pomemben poudarek pa podjetje namenja razvoju. V sklopu razvojnih aktivnosti je M SORA med drugim aktivna tudi pri prijavljanju na nacionalne in mednarodne razpise. Razpis »Component award 2014« je bil, za razliko od mnogih drugih razpisov,  zelo praktične narave, saj je PHI izbiral zmagovalce in dobitnike preostalih nagrad na podlagi proizvajalčeve ponudbe, torej cene vseh oken za vzorčno hišo PHI, v kombinaciji s prihranki energije v času življenjske dobe. Pri oknih so bile upoštevane toplotne prehodnosti različnih detajlov oken, medstekelni distančnik in izbira različnih tipov zasteklitve. Prihranki energije so bili izračunani na podlagi primerjave s standardnimi lesenimi okni z dvoslojno zasteklitvijo. Končni izračun je izkazal, da je največji prihranek energije in posledično največji finančni prihranek ob uporabi oken M SORA Natura Optimo XLT. Ta je višji od začetne investicije v takšna okna vključno z montažo. Resnični zmagovalci torej niso dobitniki nagrad ampak lastniki stavb s takšnimi okni, kot so zapisali v izjavi za javnost na PHI Darmstadt.

Okno M SORA Natura Optimo XLT predstavlja nadgradnjo okna M SORA Natura Optimo XL in je namesto iz normalne smrekovine izdelano iz termično modificirane smrekovine, med stekli pa TGI distančnik nadomešča distančnik Super Spacer. Toplotna prehodnost okna (Uw) ob uporabi zasteklitve z Ug vrednostjo 0,5 W/m2K znaša 0,66 W/m2K.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.