Evropska komisija je izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covid-19

Evropska komisija je odobrila prvo varno in učinkovito cepivo proti covidu-19. Sicer pa Evropska komisija tesno sodeluje s farmacevtskimi podjetji in Evropsko agencijo za zdravila, da bi bilo varno in učinkovito cepivo čim prej na voljo. Kot pri vsakem cepivu, preden se da na trg, je treba izvesti natančno znanstveno oceno. Doslej je podpisala šest sporazumov z razvijalci cepiv. Morda jih bo na voljo še več.

Cepivo proti covidu-19 ima dovoljenje za promet

Komisija je 21. decembra izdala pogojno dovoljenje za promet za cepivo proti covidu-19, ki sta ga razvili družbi BioNTech in Pfizer. To je prvo cepivo proti covidu-19, odobreno v EU. Dovoljenje, ki so ga potrdile države članice, je bilo izdano na podlagi pozitivnega znanstvenega priporočila, ki temelji na podrobni oceni Evropske agencije za zdravila glede varnosti, učinkovitosti in kakovosti cepiva. »Odmerki danes odobrenega cepiva bodo sočasno in pod enakimi pogoji na voljo vsem državam EU«, je povedala predsednica von der Leyen, ki je dogodek označila kot pomembno poglavje evropske zgodbe o uspehu.

Sedaj, ko ima cepivo dovoljenje za promet v EU, bodo lahko države, ko cepivo prejmejo, kar bo predvidoma 26. 12., pospešeno začele s cepljenjem. Z dovoljenjem za promet so namreč izpolnjeni pogoji za cepljenje po državah EU, vse države pa bodo cepivo dobile istočasno.

Kako bo v Sloveniji?

V Sloveniji je bila sprejeta odločitev, da se prve prejete odmerke (9745 odmerkov) cepiva nameni cepljenju:

  • oskrbovancev v domovih za starejše in zaposlenih v domovih za starejše ter
  • najbolj izpostavljenim in ogroženim zdravstvenim delavcem v bolnišnicah in zdravstvenih domovih.

Če želite, pa lahko z oddajo vloge na eUpravi vnaprej izrazite željo, da bi bili cepljeni takoj, ko bo to mogoče. Za zaščito sta potrebna dva odmerka.

Ste za ali proti cepljenju? ?

PREKOPortal Gov.si
VIREvropska komisija
Prejšnji članekNova atomska ura kaže najbolj točen čas na svetu
Naslednji članekCene zemeljskega plina nižje, cene električne energije pa višje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.