Nova atomska ura kaže najbolj točen čas na svetu

Atomske ure so najbolj točni kazalci časa na svetu. Za merjenje časa uporabljajo frekvenco resonančnega prehoda elektronov določene vrste atomov. Najbolj točne ure so tako točne, da če bi delovale od začetka vesolja, bi danes kazale le pol sekunde napačen čas. Kako bi lahko bil čas še bolj točen kot to? Ekipa raziskovalcev na univerzi MIT predstavlja nov in bolj točen čas.

Vibriranje atomov iterbija in cezija

Ekipa raziskovalcev iz znane ameriške univerze MIT je v novi študiji javnosti pokazala svojo novo iznajdbo. Njihova atomska ura ne meri resonančnega prehoda določenih atomov, ampak atome, ki so kvantno prepleteni. Tako lahko vibracije, ki jih atomi oddajajo, izmerijo še bolj natančno kot do sedaj. Vse to pripomore k temu, da lahko izmerijo čas štirikrat bolje kot obstoječe ure.

»Atomske ure, ki se bodo zgledovale po naši bodo lahko prikazale najbolj natančen čas na svetu,« je povedal član ekipe Edwin Pedrozo-Peñafiel, ki je tudi vodja raziskave. Če bi bila njihova atomska ura tista, ki bi delovala od začetka vesolja, bi danes kazala le za 100 milisekund napačen čas.

Ekipa je v svoji atomski uri opazovala tristo petdeset atomov iterbija, ki nihajo približno z enako frekvenco kot svetloba. To pomeni, da vsak atom v sekundi zavibrira kar sto tisočkrat več kot atom cezija, ki je po navadi uporabljen. Če bi jim uspelo še bolj natančno izmeriti nihanje atomov iterbija, bi lahko izmerili še bolj natančen čas. Ob tem pa ekipa pravi, da naj damo času čas.

Kako točno delajo atomske ure?

Za najbolj natančen in kar se da čudovit odgovor, si lahko ogledate spodnji posnetek. Posnetek je nastal pred dvema letoma, ko je nastala takratna najbolj točna atomska ura. Njen princip uporabljajo tudi zdaj.

Inside The Most Precise Atomic Clock in the World

VIRScience Daily
Prejšnji članekKatera so najbolj varna lahka tovorna vozila v Evropi?
Naslednji članekEvropska komisija je izdala pogojno dovoljenje za promet s cepivom proti covid-19
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.