Sončna energija postaja bolj dostopna kot konvencionalna energija

Kot smo poročali pred kratkim se Nemčija na primer v svojih načrtih odmika od uporabe premoga. Trendi v svetu pa nakazujejo, da bo električna energija, proizvedena s sončnimi elektrarnami v državah kot je Kitajska postala cenejše od referenčne cene za premog, kar bo dodatno spodbudilo države, da se oddaljijo od premoga. Za zdaj je prednostna naloga premik v smeri posodabljanj distribucijskega omrežja, ki trenutno ne more popolnoma obvladati proizvodnje v velikih obratih v puščavah.

V Španiji je 500 MW fotonapetostni projekt Planta Solar Núñez de Balboa pravkar dobil okoljsko odobritev in čaka še na odobritev Ministrstva za energijo. Načrtujejo, da bo projekt v končnem stanju obsegal 854 hektarjev v španski južni regiji Extremadura. Pričakuje se, da bo letno proizvedel približno 850 GWh energije in je eden od številnih obsežnih projektov, ki so bili napovedani v Španiji. Sončna elektrarna z močjo 175 MW  je nameščena južno od Sevilje in bo kot prva v Evropi proizvajala sončno energijo po tržnih cenah brez subvencij.

Evropski solarni trg raste bolj, kot je bilo predvideno leta 2018, delno zaradi izteka minimalne uvozne cene in trgovinskih dajatev na module, ter celice proizvedene v Aziji, kar je znižalo končne cene in sprožila povpraševanje v Evropi. Posodobitev podatkov trga SolarPower Europe je pokazalo, da je Evropa leta 2018 povečala inštalirano moč za 12,6 GW, kar je 37% več od 9,2 GW iz leta 2017.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.