Za najmlajše: Obnovljiva in neobnovljiva energija

Energijo, glede na to kako jo pridobivamo, delimo na dve veliki skupini: na obnovljive vire energije in na neobnovljive vire energije.

Obnovljiva energija je tista, ki jo lahko pridobivamo v neomejenih količinah iz narave, pri tem pa okolja praktično ne onesnažujemoNeobnovljivo energijo pridobivamo iz omejenih virov, ki pogosto zelo negativno vplivajo na okolje.

Obnovljivi viri energije vključujejo:

  • Sončno energijo, ki se lahko spremeni v električno in toplotno energijo.
  • Vetrno energijo, iz katere pridobivamo električno enegijo.
  • Geotermalno energijo iz vroče zemeljske notranjosti.
  • Biomaso iz rastlin: les od dreves, etanol iz koruze, biodizel iz rastlinskega olja, ipd.
  • Vodno energijo, ki jo pridobivamo iz hidroelektrarn.

Neobnovljivi viri energije

Žal ljudje večino energije pridobivamo iz neobnovljivih virov energije, med katere spadajo fosilna goriva – nafta, zemeljski plin in premog. Imenujejo se fosilna goriva, ker so se oblikovala pred milijoni in milijoni let, z delovanjem toplote zemljenega jedra in pritiska skal na zemljo in njene ostanke (imenovane »fosili«), iz odmrlih rastlin in bitij, kot so mikroskopske majhne diatomeje.

Drugi neobnovljivi vir energije je uran – element, katerega atome lahko delimo s pomočjo procesa jedrske cepitve. S pomočjo urana pridobivamo jedrsko energijo.

Bencin in dizelsko gorivo, ki se uporabljata v avtomobilih, avtobusih, tovornjakih, letalih in motornih kolesih sta izdelana iz nafte, ki je prav tako neobnovljiv vir. Zemeljski plin, ki se uporablja za ogrevanje domov in kuhanje hrane na plinskih kuhalnikih, je prav tako neobnovljiv.

Ljudje uporabljamo obnovljive in neobnovljive vire energije za proizvodnjo električne energije, ki jo potrebujemo za naše domove, podjetja, šole in tovarne. Elektrika “zbudi” naše računalnike, luči, hladilnike, pralne stroje, klimatske naprave in vse ostale električne naprave, ki jih vsak dan uporabljamo.

Vedno večja uporaba obnovljivih virov energije, bi moral postati eden od glavnih ciljev današnje družbe, saj bo neobnovljivih virov enkrat zmanjkalo in zato, ker je pridobivanje obnovljive energije iz sonca, vetra, biomasa in drugih naravnih virov bistveno bolj naravi prijazno. Žal smo še daleč od tega cilja, saj svet pridobiva kar 90 odstotkov energije iz neobnovljivih virov energije.

Preberite še druge članke iz zbirke “Za najmlajše”:

Naslednja novica: Toplotna energija

Pretekla novica: Kaj je energija?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.