Energija iz obnovljivih virov: ambiciozni cilji EU

Koliko energije iz obnovljivih virov proizvedejo posamezne države in kako oddaljene so od doseganja evropskih ciljev do leta 2020 in 2030?

Kot del t.i. paketa zelene energije je Evropski parlament novembra 2018 potrdil spremembe evropske direktive o energiji iz obnovljivih virov, ki sedaj vsebuje zavezujoč cilj o deležu zelene energije, ki naj bi v Evropi do leta 2030 znašal 32 %. Zakonodaja prav tako predvideva nove finančne spodbude za pridobivanje energije iz obnovljivih virov.

Španski poslanec José Blanco López (S&D), ki je zadolžen za področje, je ob tem izjavi: »Vesel sem, da smo uspeli v parlamentu močno povišati predlagane cilje in doseči zavezujoč dogovor o 32 % deležu obnovljivih virov do leta 2030.«

Takšen dogovor je bil potreben, saj se je Evropska unija v pariškem podnebnem sporazumu zavezala k zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Po dosedanjih pravilih bi v Evropi moral do leta 2020 delež obnovljivih virov, kot sta sonce in veter, znašati 20 %, do leta 2030 pa 27 %. Evropski parlament je dosegel zvišanje teh ciljev na 32 % do leta 2030.

V Sloveniji je v letu 2016 znašal delež obnovljivih virov energij 21,3 odstotkov, cilj za leto 2020 pa je posatvljen na 25 odstotkov. Vir: Eurostat

Urednik portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekAli Slovenija potrebuje sežigalnico odpadkov?
Naslednji članekBrezplačno spletno orodje za načrtovanje upravljanja z meteornimi vodami

Urednik portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.