Ali Slovenija potrebuje sežigalnico odpadkov?

Zbiranje in predelava odpadkov postaja pereča tema razvitega sveta. Zmanjševanje odpadkov je seveda del rešitve. Določen del odpadkov bo vedno ostajal zato bodo tudi dileme kam z njimi. Sežigalnica bi lahko bila del rešitve. Po drugi strani je asociacija sežigalnic seveda onesnaženost zraka in nasploh umazana predelava. Pa je temu res tako? Poglejmo dobro prakso naših sosedov.

Obrat Spittelau v središču Dunaja je bil zgrajen med letoma 1969 in 1971. Namesto, da bi bivšo tovarno porušili, je bila obnovljena in postavljena moderna sežigalnica. Novi Spittelau je moral biti še posebej čist, ter je moral postaviti nove standarde pri varovanju okolja. Poleg tega je bil zgrajen kot umetniško delo. Ljubitelj narave in umetnik Friedensreich Hundertwasser je bil zadolžen za oblikovanje nove tovarne, zato fasada sežigalnice slovi kot mestna znamenitost.

Dovoz odpadkov
Dovoz odpadkov

Sežigalnica odpadkov Spittelau vsako leto predela okoli 250.000 ton gospodinjskih odpadkov. Obrat v 9. okrožju proizvede približno:

  •     120.000 MWh električne energije
  •     500.000 MWh daljinskega ogrevanja
  •     6000 ton odpadnega železa
  •     60.000 ton klinkerja, pepela in filtrirne pogače

Okolju prijazno ogrevanje, proizvedeno v Spittelau, zadostuje za ogrevanje več kot 60.000 gospodinjstev na Dunaju, vključno z bolnico. 

Spittelaunacht
Objekt je arhitekturna znamenitost

Proces obdelave odpadke, ki jih prinašajo v obrat, se začne s tehtanjem na platformi in shranjevanjem v zbiralnem lijaku velikosti približno 7.000 m3. Prijemalna roka nato jemlje odpadke in jih prenaša v dve peči za sežig. Vroči dimni plini, ki nastajajo, se prenašajo skozi toplotni izmenjevalnik, ki proizvaja paro. V naslednjem koraku se ta uporablja za proizvodnjo daljinskega ogrevanja in električne energije. Za čiščenje dimnih plinov, nastalih med sežiganjem, ima Spittelau vgrajene številne najsodobnejše sisteme. Očiščen dimni plin nato zapusti obrat iz dimnika na višini 126 metrov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.