IBM-ov solarni krožnik koncentrira sončno energijo za 2.000 krat!

Ko govorimo o varni, čisti in obnovljivi energiji je seveda prva asociacija sončna energija. Tega se še kako zavedajo tudi pri podjetju IBM – njihov najnovejši izum je namreč velik zbiralnik sončne energije, ki lahko osredotočeno zbira sončno energijo in jo koncentrira na nivo energije dva tisočih sonc.

Ekipa IBM raziskovalcev, osredotočeno dela na novem projektu (imenovan HCPVT), ki zna revolucionirati pridobivanje obnovljive sončne energije. Gre za napravo v obliki satelita, ki je pravzaprav izredno močan generator sončne energije. Naprava bo lahko zbrala kar 80 odstotkov sončnih žarkov in te pretvorila v uporabno energijo. Fotovoltaični sistem bo lahko koncentriral energijo 2000-ih sonc, obenem pa proizvajal še svežo vodo in hladi zrak. Kot da vse to še ne bi bilo dovolj, pa naj bi bila cena te tehnologije, kar trikrat manjša od primerljive trenutno obstoječe tehnologije.

 

Na podlagi podatkov Organizacije Greenpeace International in Evropskega združenja za električno energijo, je IBM povzel ugotovitev, da če bi z njihovo napravo zapolnili le dva odstotka puščave Sahara, bi s tem lahko proizvedli dovolj električne energije za celoten svet. Njihov sistem HCPVT je zasnovan okoli ogromne parabolične antene z ogledali. Termalni krožnik vsebuje sistem za sledenje soncu, tako da je efektivnost zbiranja sončnih žarkov stalno maksimalna. Sončni žarki se odsevajo z ogledal na sprejemniku, ki vsebuje majhne solarne čipe, kateri vsak pretvarja 200-250 vatov energije v osmih urah. Sto čipov tako zagotavljajo kar 25 kW (kilovatov) električne energije.

Celoten krožnik se hladi s tekočinami, ki so 10-krat bolj učinkovite kot pasivne metode zračnega hlajenja, tako da HCPVT varno deluje tudi pri 2.000-krat višji koncentraciji. Tehnika neposrednega hlajenja se zgleduje po razvejanem sistemu dovoda krvi v človeškem telesu in je že bila uporabljena za hlajenje zmogljivih računalnikov kot npr. Aquasar. Njeni visokotehnološki hladilniki se trenutno proizvajajo v Švici. Sistem bo prav tako lahko ustvaril svežo vodo s segrevanjem nad 90 stopinj Celzija in preko destilacijskega sistema, ki bo dnevno proizvedel 40 litrov sveže vode

Z zamenjavo dragega jekla in stekla z betonskimi in tlakovanimi folijami je IBM-ova naprava HCPVT bistveno cenejša od ostalih podobnih naprav. IBM je prepričan, da lahko njihov sistem, v povprečju proizvede kilovatno uro električne energije pod desetimi centi, kar je lep dosežek.

Stroškovno dostopen in energijsko učinkovit IBM-ov sistem HCPVT, bi bil lahko ključnega pomena za razvoj obnovljive energije v prihodnosti. Z novo tehnologijo lahko veliko pridobijo tudi oddaljene turistične lokacije, ki pogosto potrebujejo ločeno infrastrukturo za električno energijo. Prototipi solarnega krožnika se trenutno gradijo v mestu Biasca in Rüschlikonu v Švici in če bodo doseženi pričakovani uspehi, potem lahko v prihodnosti pričakujemo veliko število novih solarnih zbiralnikov.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.