Ekološka katastrofa v zalivu San Francisca

nafta

Ameriška naftna družba Chavron je v zaliv v San Franciscu odvrgla okoli 600 gallon (2.270 litrov) nafte. Nafta naj bi se začela razlivati pretekli torek okoli 14.40, dogajanje pa so zaznali dobrih 20 minut kasneje. Okoli 16.30 jim je uspelo zaustaviti odtekanje nafte v zaliv, a škoda je bila že storjena. V morje naj bi se iztekalo okoli 5 gallon (19 litrov) na minuto.

“Vohala sem, kot bi nekdo razlil nafto pred mojo hišo,” je povedala tamkajšnja prebivalka Margaret Berczynski za ABC7-KGO. “Sem šokirana. Moji otroci ne morejo v vodo … Prestrašeni smo,” je dodala.

Pristojni so sicer takoj zagnali podrobno preiskavo, da bi ugotovili vzrok razliva, v preiskavo pa so se vključili tudi naravovarstveniki in ameriška Obalna straža (U.S. Coast Guard).

“Razumemo, da nafta ne odteka več v zaliv, ampak nafta je še vedno tam,” je za lokalne medije komentirala specialistka za škodljive materiale Maria Dulazo in dodala, da delajo na tem, da bi se madež zajezil in se nafta ne bi širila naprej po morju.

Prebivalci so bili posvarjeni, da lahko vdihavanje draži grlo, ušesa in nos ter da je namakanje v tamkajšnjem zalivu zdravju škodljivo. Prav tako so zdaj ogrožene živali in rastline v morju in na kopnem v okolici.

Kolikšna bo celotna škoda, ki jo je povzročil, izliv, bo znano v prihodnosti, se pa pristojni trudijo, da bi čim hitreje očistili vode in kopno.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekRušenje stene: nasveti in napake
Naslednji članekNa Koroškem kmalu vetrna elektrarna
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.