Rušenje stene: nasveti in napake

Porušeni zidaki in opeke

Zaradi epidemije več časa preživljamo doma, kar v nas lahko vzbudi željo po prenovi stanovanja. Med najbolj ekstremne spada rušenje stene, ker želimo na primer povečati dnevni prostor in ga združiti z jedilnico. Pri rušenju stene moramo biti izjemno pazljivi, gradbeni strokovnjaki celo svetujejo, naj se tega ne lotevamo sami.

Je stena nosilna?

Najprej moramo ugotoviti, ali je stena, ki jo želimo podreti, nosilna. V nosilne stene namreč ne smemo posegati brez statičnega izračuna in gradbenega dovoljenja. V tem primeru potrebujemo arhitekta, ki bo poskrbel za potrebno dokumentacijo. Če rušimo nenosilne stene, ne potrebujemo dovoljenja, vendar to velja zgolj v hišah. V stanovanjskih blokih mora lastnik dokazati, da ne posega v nosilnost konstrukcije in da ne bo vplival na skupne dele v bloku.

Stanovanjski blok

Opozorite sosede

Če rušimo steno v stanovanjski hiši oziroma bloku, svetujemo, da o tem najprej obvestite vse sosede. Tak poseg je namreč precej zahteven in povzroča veliko hrupa. Sosedi vam bodo zelo hvaležni, če jih pravočasno obvestite, kdaj se boste lotili dela. Ne pozabite jim tudi jasno povedati, koliko časa pričakujete, da bo poseg trajal.

Dela se ne lotevajte sami

Tudi če se odločate za podiranje nenosilne stene, vam svetujemo, da se tega opravila ne lotevate sami, pač pa za pomoč poprosite strokovnjake. Gre namreč za zelo resno opravilo, ki se lahko hitro zalomi. Popravljati je zelo težko, preprečiti pa veliko lažje.

Roka drži kladivo in vijak

Pravilen način rušenja

Kako poteka sam proces podiranja stene? Običajno jih rušimo kar ročno, s pomočjo ustrezne žage, s katero steno razdelimo na manjše dele. Steno vedno podiramo od zgoraj navzdol, pozabite na spodkopavanje, ker je zelo nevarno. Če želite v steno narediti le odprtino, uporabite ustrezno žago, da se izognete poškodbam okolice.

Prejšnji članekAfriška prašičja kuga in njen vpliv na Slovenijo
Naslednji članekEkološka katastrofa v zalivu San Francisca

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.