Na Koroškem kmalu vetrna elektrarna

vetrnice vetrna elektrarna

Za območje Koroške trenutno tečeta dva postopka umeščanja večjih potencialnih polj vetrnih elektrarn v prostor, Koroskenovice.si povzemajo STA. Kje bodo postavljene?

Tri vetrnice naj bi stale na Ojstrici, za kar naj bi bila v teku izdelava več strokovnih podlag. Elektrarno načrtuje družba Dravske elektrarne Maribor (Dem). Za vetrno elektrarno Mislinja, kjer naj bi bile štiri vetrnice, stoji družba Stiria invest. Vlada je v namen njene izgradnje decembra sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrta.

Kot navajajo, je ministrstvo za okolje in prostor od ministrstva za infrastrukturo do januarja letos prejelo osem pobud za prostorsko umeščanje polj vetrnih elektrarn. Vetrne elektrarne po nazivni moči dosegajo najmanj 10 megavatov. Zato po določbah zakona o urejanju prostora sodijo med prostorske ureditve državnega pomena.

Odpor občanov

»Postopki prostorskega umeščanja vetrnic na Ojstrici v občini Dravograd, kjer je del občanov že izrazilo močno nasprotovanje tem načrtom, tečejo že nekaj let. Po napovedih izpred dobrih dveh let se je sprejem uredbe o državnem prostorskem načrtu na vladi predvideval konec leta 2020, a so se postopki zavlekli,« navajajo. In kot so na okoljskem ministrstvu pojasnili za STA, »javna razgrnitev študije variant in okoljskega poročila še ni bila izvedena, ker je oboje še v pripravi«.

Potrebne raziskave

Proučiti je treba morebiten vpliv na podzemne vode in na funkcije gozda, izdelujejo se kartiranje habitatnih tipov, strokovna podlaga s področja hrupa in študija elektromagnetnega sevanja. »Za zaključek nekaterih od omenjenih strokovnih podlag so potrebne tudi terenske raziskave, ki pa so bile zaradi aktualnih epidemioloških razmer odložene,« so za STA še pojasnili na ministrstvu.

V načrtu še dve vetrni elektrarni

Pri družbi Dem, poleg vetrne elektrarne na Ojstrici načrtujejo še dve. Vetrna elektrarna Paški Kozjak bi delovala s štirimi vetrnicami, vetrna elektrarna Rogatec s šestimi. Kot so pojasnili za STA, so vsi trije potencialni projekti v približno enakih fazah. Groba investicijska vrednost za vse tri projekte družbe Dem je ocenjena na 60 milijonov evrov. Kdaj bi se gradnja lahko začela, pa za zdaj ne morejo napovedati.

Že lani sprejet sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja

Za drugo večjo polje vetrnih elektrarn na Koroškem, Mislinja, je vlada decembra lani sprejela sklep o izvedbi državnega prostorskega načrtovanja. Za načrte je potrebno izvesti celovito presojo vplivov na okolje. Na podlagi analize smernic je bilo za polje vetrnih elektrarn Mislinja število vetrnic s predlaganih 15 v pobudi zmanjšano na štiri, skupna nazivna moč polja pa bo največ do 45 megavatov, je razvidno iz podatkov okoljskega ministrstva.

Poleg vseh omenjenih je okoljsko ministrstvo do januarja letos prejelo še štiri pobude za umeščanje potencialnih vetrnih elektrarn v prostor, in sicer za območje vzhodne Slovenije je to poleg omenjenih še polje vetrnih elektrarn Plešivec v občinah Makole in Rogaška Slatina. V zahodni Sloveniji pa so to polja vetrnih elektrarn Senožeška Brda, Zajčica in Dolenja vas.

Predvideni investitorji

Predvideni investitorji vetrnih elektrarn so poleg družb Dem in Stiria invest še družbe Vepa, Amicus in AAE Ventur, so pojasnili na okoljskem ministrstvu. Vsi postopki priprave državnih prostorskih načrtov so še v fazi izdelave strokovnih podlag za študijo variant in okoljsko poročilo. Za območji Dolenja vas in Plešivec sklepa o načrtovanju še nista sprejeta.

Število agregatov na posamezni lokaciji bo določeno šele v postopku državnega prostorskega načrtovanja in celovite presoje vplivov na okolje. Na podlagi podanih pobud, če bo umeščanje v prostor uspešno, bi na predlaganih lokacijah skupno na vseh lahko proizvedli do 190 megavatov skupne inštalirane moči.

Urednica portala MojPrihranek.si

PREKOKoroskenovice.si
Prejšnji članekEkološka katastrofa v zalivu San Francisca
Naslednji članekGradbeni nadzor – kaj je in kdaj je potreben
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.