Deforestacijo v Amazonskem pragozdu lahko preprečujete kar iz udobja vašega kavča

Veliko ljudi po celem svetu skrbi glede krčenja amazonskega pragozda, a to je zelo oddaljena težava. Večina nas nikoli ni obiskala tega predela sveta in zato niti ne vemo, kako lahko pomagamo pri izsekavanju. Nov spleten sistem sledenja pa se zanaša na ljudi, ki lahko pomagajo nadzorovati amazonski pragozd preko satelita.

»Ni nujno, da si podnebni znanstvenik ali celo podatkovni znanstvenik, važno je samo to, da si državljan, ki ga skrbi deforestacija,« pravi Elliot Inman, raziskovalec v podjetju SAS. To je sodelovalo z Mednarodnim inštitutom za analizo uporabljenih sistemov (ang. International Institute for Applied Systems Analysis) in ustvarilo aplikacijo, ki se zanaša na ljudi, ki morajo gledati slike in na ta način trenirajo umetno inteligenco, da bo ta lahko zaznala deforestacijo.

Debla na obrobju gozda

Kako deluje aplikacija Global Forest Watch? Računalniški algoritem najprej skenira slike. Ko najde kraj, kjer so drevesa nedavno izginila, označi to sliko. Človeške oči so potrebne za ugotovitev, kaj je povzročilo izginotje dreves. Prostovoljci pregledajo slike in iščejo znake človeškega vpletanja, kot so na primer ceste in sumljivo ravne vrste drevesnih linij. Ta človeška aktivnost pomaga trenirati umetno inteligenco, da bo sistem sčasoma lahko hitreje pregledal slike.

Sistem se zanaša na konsenz več uporabnikov. Včasih je težko ugotoviti, kaj je povzročilo določeno območje praznine v pragozdu. Z nekaj napotki in usposabljanja, lahko človeško oko bolje opazi majhne stvari, ki bi jih računalnik lahko spregledal. Podatki, zbrani v sistemu, bodo pomagali organizacijam in vladam odkriti, kdaj bi morale ukrepati in zaščititi ekosistem. V prihodnosti lahko ta sistem celo napove, na katerih območjih lahko pride do deforestacije. Vse, kar potrebujete, je povezava do spleta in malce prostega časa.

VIRInhabitat
Prejšnji članekPoziv Eko sklada za kreditiranje okoljskih naložb
Naslednji članekWoody CAR je leseno-električni avto za otroke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.