Največjo morsko-termalno elektrarno na svetu bodo zgradili na Kitajskem!

Kitajska danes na veliko področjih velja za velesilo. Predvsem je ta vzhodna država znana po tehnološko-gradbenih dosežkih. Tokrat pa nameravajo narediti velik korak tudi na področju čiste in varne energije, s konstrukcijo največje svetovne termo-elektrarne, ki bo stala v morju, na južnem obalnem predelu Kitajske.

Tehnološka skupina Lockheed Martin je oznanila, da so s partnerji Reignwood začeli pripravljati načrte za gradnjo največje oceanske termo-elektrarne (Ocena Thermal Energy Conversion – OTEC) na svetu, na južnem obalnem predelu Kitajske. Delovanje elektrarne in pridobivanje električne energije, bo temeljilo na izkoriščanju temperaturne razlike morja – med mrzlo globoko vodo oceana in toplo vodo na površju. Plavajoči konstrukt naj bi stalno generiral 10 megavatov energije, kar bo zadostovalo za večji del električnih potreb obalne cone (kjer je planiran še poseben Reignwood Group rezort) v bližini elektrarne.

 

Elektrarna bo dobavljala stalno zalogo električne energije in ne bo vezana na vremenske razmere (globo morje je namreč stalno bolj mrzlo, kot morje na površini), kar je pogosta hiba drugih vrst elektrarn, ki delujejo na obnovljivih čistih virih energije.

 

Elektrarna deluje tako, da toplo površinsko morsko vodo črpa skozi izmenjevalnik toplote, ki s pomočjo izparevanja izloča tekočino z nizkim vreliščem. Para, ki nastane ob tem procesu, bo poganjala turbino z mrzlo vodo, katera bo obenem tudi proizvajala električno energijo.

Tehnologija za tako morsko termo-elektrarno je sicer izredno draga, vendar pa pri skupini Lockheed računajo, da se jim bo investicija kmalu povrnila. V prihodnosti želijo namreč začeti masovno tržiti in graditi njihovo novo obliko termalne elektrarne, ki bodo postavljene v oceanih ob obalah velikih držav. Načrtujejo elektrarne, ki bodo proizvajale od 10 do 100 megavatov energije. 100 megavatna elektrarna bi lahko letno proizvedla toliko energije, kot 1.3 milijona sodčkov nafte, prav tako pa bi se zmanjšale ogljikove emisije za 500.000 ton letno.

Gradnja OTEC elektrarne naj bi se začela že prihodnje leto.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.