Čiščenje brez kemikalij

čiščenje umivalnika

Tudi domovi naših prababic so sijali brez kemični čistil, kar pomeni, da jih ne potrebujemo (toliko) niti v čiščenju dandanes. Še posebej zato, ker smo v gospodinjstvu v povprečju obkroženi s 60 različnimi kemikalijami iz sredstev za čiščenje, pohištva, preprog ipd. Te lahko vplivajo celo na naše hormonsko ravnovesje, krvno sliko in celo na dihalni sistem. To nikakor ne pomeni, da je potrebno iz svojega nabora v celoti izločiti čistila iz trgovine, ki povečini delujejo trdovratneje in hitreje, a zakaj ne bi poskusili z vsaj kakšno okolju in nam prijaznejšo alternativo?

1. Pralni orešek

Pralne oreške že stoletja uporabljajo za pranje perila in za čiščenje v gospodinjstvu. Znani so po svoji čistilni moči in se lahko konkretno kosajo s sintetičnimi čistili. Pralni oreščki so suhe sadne lupine iz Indije, ki vsebujejo naravno milo in so brez sintetičnih in strupenih sestavin. Najpomembnejša vrsta je Sapindus Mukorossi, ki izvira iz Indije in ima velike pralne oreščke v velikosti češnje. Drevo prvič obrodi šele po devetih letih in se potem lahko obira tudi do 90 let. Imajo rahel kiselkast vonj, ki pa se ne prenese na oblačila. Za eno pranje se uporabijo tri do štiri oreščki, odvisno od trdovratnosti madežev. Uporabni so za ročno in strojno pranje perila. Ob uporabi oreščkov ni potrebno uporabiti drugih pralnih sredstev. Pralni oreščki vsebujejo saponin (naravno milo) v sredini. Njihova površina pa je malce lepljiva zaradi vsebnosti sladkorja. Prav tako pa lahko pralni orešček uporabite tudi za pranje sanja in zelenjave, za čiščenje različnih površin, v stiku s toplo vodo pa se ustvari tudi naravni detergent za pranje posode. Na voljo so v trgovinah z naravnimi, okolju prijaznimi sestavinami, pa tudi cena je dostopna.

2. Črni čaj za čiščenje tal

Od tri do pet vrečk črnega čaja, odvisno od odtenka tal (temnejši odtenki dovoljujejo več čajnih vrečk). Čaj skuhajte normalno in to vlijte v posodo za pranje tal. Črni čaj ima antibakterijski efekt, poleg tega pa tlom dodaja sijaj.

mop za čiščenje tal

3. Krhelj limone za rjo

Krhelj limone lahko uporabite za odstranjevanje rje v kopalnici na robu umivalnika, kade ipd. Z limono »namočite« madeže, pustite delovati dve uri in zdrgnete s ščetko. Z alkoholnim kisom pa se lahko lotite vodnega kamna.

Prejšnji članekKaj je prezračevanje z rekuperacijo?
Naslednji članekPomanjkanje energije? Uporabite te barve!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.