Kaj je prezračevanje z rekuperacijo?

Vila z odprtimi okni ob bazenu

Ljudje preživimo vse več časa v zaprtih prostorih, zato je kakovost zraka bistvenega pomena. Novi trendi gradnje so prinesli veliko pozitivnih sprememb, na drugi strani pa so se pojavili novi izzivi: neprimerna zračna vlažnost, plesen, zatohel zrak v prostoru, … Odgovor na nastalo situacijo ponuja ustrezen prezračevalni sistem.

Zaradi preprostejšega načina gradnje je bilo za prezračevanje hiše včasih bistveno bolje poskrbljeno, saj so objekti nenehno dihali. Kakovost zraka v njih je bila zato kljub večjim toplotnim izgubam in posledično nižji energetski učinkovitosti višja. Spremembe, ki so prinesle nove trende gradnje, so situacijo obrnile na glavo. Moderni domovi in poslovni prostori so namreč veliko bolje zatesnjeni, a manj zračni. Ker slabše prezračevanje hiše hitro vodi v težave, kot so plesen, zatohel zrak ali neprimerna raven vlage, je nujna napredna tehnološka rešitev – prezračevalni sistemi.

Cikli rekuperacije

Prezračevanje z rekuperacijo pomeni vložek v zdravje

Človek naj bi vsak dan vdihnil okrog 20.000 litrov svežega zraka, ki je bistven za zdravje in dobro počutje. A ker večina od nas zaradi narave svojega dela in hitrega tempa življenja vse več časa preživi v zaprtih prostorih, prav kakovost zraka v prostoru vse bolj pridobiva na pomenu, z njim pa seveda zadostno prezračevanje.

Zanimivo je, da med glavne onesnaževalce zraka v prostoru uvrščamo prav človeka. Razlog je seveda v izdihanem ogljikovem dioksidu, a to še zdaleč ni edini faktor tveganja. Iz pohištva in opreme lahko izhlapevajo nevarne snovi, na kakovost zraka pa še kako vplivajo tudi bakterije, vlaga in plesen. Če smo slabemu ali zatohlemu zraku dlje izpostavljeni, bomo manj produktivni, hitreje bomo utrujeni, višje pa bo tudi naše tveganje za razvoj alergij ali vnetij.

Veliko, a tiho nevarnost v zaprtih prostorih, kot so hiše, vrtci, šole in poslovni prostori, predstavlja tudi radon – radioaktiven plin brez barve, vonja in okusa. Ta iz tal prehaja v zrak, nato razpade, njegovi radioaktivni delci pa se vežejo na prah ali druge delce v zraku, ki jih nato vdihavamo. Ti delci na prostem ne predstavljajo nevarnosti, saj je njihova koncentracija nizka. A v zaprtih prostorih se izpostavljenost radonu znatno poveča, prekomerno vdihavanje radioaktivnih delcev pa sodi med najpogostejše vzroke za razvoj pljučnega raka.

Prezračevanje hiše ali katerega koli drugega objekta je zato ključno, da preprečimo izpostavljenost radonu in se izognemo hujšim motnjam dihalnega sistema. Toda kako prezračiti vse bolje izolirane objekte?

Hansen 3D prikaz prezračevanja stanovanja

Rešitev so vrhunski prezračevalni sistemi z rekuperacijo

Za prezračevanje hiše tradicionalno poskrbimo tako, da odpremo okno ali balkonska vrata. V nekaterih primerih nam pomagajo tudi večja drsna vrata, ki vodijo na teraso. Takšna rešitev se v praksi izkaže za le delno uspešno. Iz okolice lahko v naše stanovanje doteka zrak slabše kakovosti od tistega, ki smo ga spustili na prosto (v prostor lahko pridejo škodljivi delci), prezračevanje pa prav tako ni enakomerno.

Naslednja v nizu težav je presuh zrak, kar je še posebej problematično v zimskem času. Optimalna vlažnost v prostoru namreč znaša med 50 in 60 %, pozimi pa se v ogrevanih stavbah ta vrednost lahko spusti tudi na 30 %. Rešitve za tovrstne zagate so seveda vlažilci ali kakovostni sistemi prezračevanja.

Pogost pojav v slabo prezračevanih prostorih je tudi presežek vlage. Ta se najprej pozna na oknih in vratih, kjer se na steklih nabere kondenz, pozna pa se tudi na stenah. Če nastale situacije ne saniramo pravočasno, to lahko privede do pojava glivic in plesni. Pojavi se neprijeten vonj, ki ga prevzamejo tudi oblačila in pohištvo, obenem pa je resna grožnja našim dihalom.

In prav zato se pri gradnji ali prenovi pojavi pomembno vprašanje – kakšen sistem izbrati, za kakovostno in zanesljivo prezračevanje hiše? Izbrani prezračevalni sistem mora namreč omogočati zadostno raven vlažnosti, obenem pa zagotavljati čim manjše energijske izgube.

Najboljša rešitev je prezračevanje z rekuperacijo. Rekuperacija predstavlja pomemben vidik nizkoenergetske gradnje, saj dviguje raven kakovosti življenja, obenem pa prispeva k ohranjanju narave.

Lokalni prezračevalni sistem Hansen

Lokalni prezračevalni sistemi HANSEN so plod evropskega znanja, uporabljajo pa se za prezračevanje hiš ter poslovnih ali delovnih prostorov. Izredno dobro se obnesejo tudi v počitniških objektih, saj vzdržujejo primerno raven vlage, odpravljajo zatohlost v prostorih in preprečujejo škodo na pohištvu in opremi.

Lokalni prezračevalni sistem odlikujejo 15 cm dolga keramična kocka, enostavno čiščenje in izredna prilagodljivost za potrebe posamezne situacije. Izdelki so primerni za vgradnjo v zidno odprtino širine 100 in 160 mm, nudijo možnost žične in brezžične povezave ter možnost upravljanja več enot hkrati. Vgrajen imajo filter zraka ter senzor vlage, obenem pa omogočajo tiho delovanje. Ob vgradnji parnega števila naprav (denimo po 2, 4, 6 …) ste upravičeni do subvencije EKO SKLAD.

Poskrbite za svežino v svojem domu ali na delovnem mestu

Zdravje je na prvem mestu, zato je kakovost zraka, ki ga dihamo, še kako pomembna. Rekuperacija zraka nam omogoča, da tako doma kot na delu vdihavamo čist in primerno vlažen zrak, zaradi česar lažje razmišljamo, smo bolje razpoloženi in znižujemo tveganje za nastanek resne bolezni.

Sprehodite se skozi ponudbo Hansen sistemov za rekuperacijo in si izberite kakovosten rekuperator zraka.

tersus@siol.net | 080 11 05 | Spletna stran

Električno ogrevanje, klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalni sistemi.

Prejšnji članekKanalizacijsko omrežje leži više od objekta? Potem je to rešitev za vas
Naslednji članekČiščenje brez kemikalij
logo Tersus
tersus@siol.net|080 11 05| Spletna stran

Električno ogrevanje, klimatske naprave, toplotne črpalke in prezračevalni sistemi.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.