Čez vikend bo NEK prekinila delovanje

Iz Nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da bodo v noči iz četrtka na petek začeli s postopnim zaustavljanjem obratovanja. Obrat bodo ustavili do začetka prihodnjega tedna, da bi odpravili tehnične težave na sistemu za merjenje temperature primarnega reaktorskega hladila.

“Po dveh mesecih stabilnega obratovanja 28. gorivnega cikla bomo jedrsko elektrarno ustavili po postopnem zmanjševanju sil v noči iz četrtka na petek. Med postankom bomo odstranili tehnične težave v zvezi s primarnimi merilniki temperature hladilne tekočine. Vnovično sinhronizacijo elektrarne z električnim omrežjem načrtujemo v začetku naslednjega tedna, to je 20. julija ob 12:00,” so sporočili iz NE Krško.

Ustavitev se, po besedah člana uprave NEK Hrvoje Perharić, načrtuje za obdobje od 17. do 19. julija.

“Poleg menjave okvarjenega termočlena predvidevamo izvedbo vrste diagnostičnih in korektivnih ukrepov v namen pridobivanja podatkov, ki jih potrebujemo za analizo in nadaljnjo ugotavljanje vzroka napake. Prav tako bomo zaustavitev izkoristili za pregled opreme po dveh mesecih delovanja obrata,” je poudaril Perharić.

Iz NE Krško, ki je bila v rednem remontu od 11. aprila do 17. maja, so že v začetku junija javnost obvestili o kratkoročni zaustavitvi jedrske elektrarne zaradi tehničnih težav na sistemu za merjenje temperature primarnega reaktorskega hladila.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.