Projekt Kolektor Kolinga med vrhunskimi projekti za velike energetske prihranke

Center za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana, ki organizira izobraževanje Eurem za energetske menedžerje, je podelilo licence osmi generaciji diplomantov. Licenco za energetskega menedžerja je prejel tudi Brane Brelih, izvršni direktor PC instalacije v podjetju Kolektor Koling, ki je pripravil projekt Optimizacija sistema odsesavanja in razsvetljave v proizvodni hali Kolektor Bosna.

»Projektna naloga, ki je prvi projekt Eurem zunaj Slovenije, se osredotoča na prihranke električne energije pri sistemu odsesavanja in razsvetljave v proizvodni hali. Zaradi različnih režimov zasedenosti linij v proizvodnem procesu in posledično potreb po odvedenih količinah zraka sem v projektni nalogi obdelal možnost vgradnje regulacijskega sistema ventilatorja preko frekvenčnega pretvornika in krmilno-regulacijskega sistema. Z izdelano analizo in opravljenimi meritvami sem prišel do rezultata, da se investicija v predlagano rešitev povrne v dveh do treh letih in je vsekakor smiselna,« zatrjuje Brelih. »V drugem delu projektne naloge sem se osredotočil na zamenjavo živosrebrnih svetilk moči 250 W z LED-svetilkami moči 55 W. Investicija v zamenjavo razsvetljave je bila nujna zaradi nezadostne osvetljenosti hale. Z izračuni osvetljenosti sem prišel do zaključka, da je možno priključno moč razsvetljave znižati z 28 kW na 15 kW.«

 

Vzporedno je možno koristiti podatke o zasedenosti posameznih linij strojev iz regulacijskega sistema odsesavanja in tako z regulacijo razsvetljave doseči še dodatne prihranke električne energije (približno 16 odstotkov). Stroški naložbe so 45.350 evrov, potencial za zmanjšanje stroškov na letnem nivoju pa je 10.200 evrov. Na leto se bo predvidoma prihranilo 206 tisoč kilovatnih ur električne energije in zmanjšalo za 106 ton emisij CO2.

Izobraževanje Eurem se je v Nemčiji začelo leta 1997, v Sloveniji pa leta 2006. Razširjeno je po vsem svetu, evropsko licenco pa ima več kot štiri tisoč energetskih menedžerjev. V Sloveniji je letos licenco dobilo 18 energetskih menedžerjev. Na podlagi njihovih projektov se lahko prihrani 3.655 ton izpustov ogljikovega dioksida, povprečna doba povračila naložb pa je dobrih šest let.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.