Cene nepremičnin v nebo

Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, Slovenija, letno 2015 – 2020
Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, Slovenija, Letno 2015 – 2020 (vir: GURS)

V Ljubljani, kjer so stanovanja daleč najdražja, je povprečna cena rabljenega stanovanja prvič presegla 2.900 €/m2 in se začela približevati meji 3.000 €/m2, kažejo podatki v Preliminarnem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2020.

Po skokoviti rasti cen stanovanj v letih 2017 in 2018 ter stagnaciji v letu 2019, se je povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani v primerjavi z letom 2019 zvišala še za slabih 6 odstotkov. V okolici Ljubljane se je povprečna cena rabljenega stanovanja (2.300 €/m2), po skoraj 10-odstotnem povišanju leta 2019, lani zvišala za okoli 3 odstotke. Stanovanja na območju Okolice Ljubljane so bila v povprečju za dobro petino cenejša kot v Ljubljani.

V Kranju četrtino ceneje kot v Ljubljani

V Kranju, ki je za Celjem drugo med obravnavanimi območji, kjer so cene stanovanj leta 2019 zrasle največ, se je povprečna cena rabljenega stanovanja leta 2020 (2.180 €/m2
) v primerjavi z letom prej zvišala še za 7 odstotkov. Stanovanja so bila v povprečju za dobro četrtino cenejša kot v Ljubljani.

Maribor in Celje pol cenejša od Ljubljane

V Mariboru in Celju so cene stanovanj praktično enake. Lani je povprečna cena rabljenega stanovanj v obeh mestih presegla 1.400 €/m2 in dosegla rekordno vrednost. V Celju se je leta 2020 v primerjavi z letom 2019 zvišala za 8 odstotkov, v Mariboru pa za 6 odstotkov. Cene stanovanj v Mariboru in Celju so bile v povprečju za več kot polovico nižje kot v Ljubljani.

V Kopru se je povprečna cena rabljenega stanovanja v primerjavi z letom 2019 statistično znižala za 2 odstotka, na območju Obale brez Kopra pa se je zvišala za slabih 7 odstotkov in še naprej, za razliko od ostalih obravnavanih območij, kaže razmeroma močan trend rasti. Cene stanovanj so bile lani v Kopru v povprečju za okoli petino nižje kot v Ljubljani, na območju Obale brez Kopra pa za nekaj manj kot 10 odstotkov, vendar se v zadnjem času hitro približujejo ljubljanskim.

V bližnji prihodnosti ni pričakovati padca cen

V kratkem obrata cen stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo v Sloveniji sicer ni pričakovati. Povpraševanje v največjih mestih, predvsem pa v Ljubljani, je zaradi pomanjkanja novih stanovanj namreč še vedno večje od ponudbe. Povpraševanje spodbujajo predvsem nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Zvišanja obrestnih mer pa, glede na pandemijo Covid-19 in svetovne ekonomske razmere, vsaj srednjeročno ni pričakovati.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTrajna zaščita lesa
Naslednji članekAvstralska vlada razkrila edinstven načrt
Nadja Jurca

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.