Cene nepremičnin v nebo

Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, Slovenija, letno 2015 – 2020
Gibanje povprečnih cen rabljenih stanovanj, Slovenija, Letno 2015 – 2020 (vir: GURS)

V Ljubljani, kjer so stanovanja daleč najdražja, je povprečna cena rabljenega stanovanja prvič presegla 2.900 €/m2 in se začela približevati meji 3.000 €/m2, kažejo podatki v Preliminarnem poročilu o slovenskem nepremičninskem trgu za leto 2020.

Po skokoviti rasti cen stanovanj v letih 2017 in 2018 ter stagnaciji v letu 2019, se je povprečna cena rabljenega stanovanja v Ljubljani v primerjavi z letom 2019 zvišala še za slabih 6 odstotkov. V okolici Ljubljane se je povprečna cena rabljenega stanovanja (2.300 €/m2), po skoraj 10-odstotnem povišanju leta 2019, lani zvišala za okoli 3 odstotke. Stanovanja na območju Okolice Ljubljane so bila v povprečju za dobro petino cenejša kot v Ljubljani.

V Kranju četrtino ceneje kot v Ljubljani

V Kranju, ki je za Celjem drugo med obravnavanimi območji, kjer so cene stanovanj leta 2019 zrasle največ, se je povprečna cena rabljenega stanovanja leta 2020 (2.180 €/m2
) v primerjavi z letom prej zvišala še za 7 odstotkov. Stanovanja so bila v povprečju za dobro četrtino cenejša kot v Ljubljani.

Maribor in Celje pol cenejša od Ljubljane

V Mariboru in Celju so cene stanovanj praktično enake. Lani je povprečna cena rabljenega stanovanj v obeh mestih presegla 1.400 €/m2 in dosegla rekordno vrednost. V Celju se je leta 2020 v primerjavi z letom 2019 zvišala za 8 odstotkov, v Mariboru pa za 6 odstotkov. Cene stanovanj v Mariboru in Celju so bile v povprečju za več kot polovico nižje kot v Ljubljani.

V Kopru se je povprečna cena rabljenega stanovanja v primerjavi z letom 2019 statistično znižala za 2 odstotka, na območju Obale brez Kopra pa se je zvišala za slabih 7 odstotkov in še naprej, za razliko od ostalih obravnavanih območij, kaže razmeroma močan trend rasti. Cene stanovanj so bile lani v Kopru v povprečju za okoli petino nižje kot v Ljubljani, na območju Obale brez Kopra pa za nekaj manj kot 10 odstotkov, vendar se v zadnjem času hitro približujejo ljubljanskim.

V bližnji prihodnosti ni pričakovati padca cen

V kratkem obrata cen stanovanjskih nepremičnin in zemljišč za njihovo gradnjo v Sloveniji sicer ni pričakovati. Povpraševanje v največjih mestih, predvsem pa v Ljubljani, je zaradi pomanjkanja novih stanovanj namreč še vedno večje od ponudbe. Povpraševanje spodbujajo predvsem nizke obrestne mere in veliki prihranki prebivalstva. Zvišanja obrestnih mer pa, glede na pandemijo Covid-19 in svetovne ekonomske razmere, vsaj srednjeročno ni pričakovati.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekTrajna zaščita lesa
Naslednji članekAvstralska vlada razkrila edinstven načrt

Urednica portala MojPrihranek.si

S spleta


Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.