Avstralska vlada razkrila edinstven načrt

poln koš odpadkov

Avstralska vlada je objavila Nacionalni načrt za odpravljanje onesnaževanja s plastiko na različnih področjih. Po navedbah vlade bo načrt usmerjen v prepoved plastike za enkratno uporabo na plažah, ukinitev embalaže iz ekspandiranega polistirena in uvedbo mikroplastičnih filtrov za pralne stroje. Morda je najbolj presenetljiv vidik načrta ta, da namerava vlada odpraviti biorazgradljivo plastiko. Večina držav, ki imajo v načrtu zmanjšanje onesnaževanja s plastiko namreč ponavadi tovrstne izdelke ohranjajo. Toda strokovnjaki opozarjajo, da biorazgradljiva plastika ni v resnici nič boljša od običajne plastike.

Izraz biorazgradljiva plastika predstavlja plastiko, pridobljeno iz rastlinskih materialov, po uporabi pa naj bi bila biološko razgradljiva. Pogosto ta material imenujemo tudi bioplastika. Čeprav nekateri morda mislijo, saj je tudi konotacija takšna, da je biološko razgradljivo dobro, ni standardov, ki bi zares urejali to področje in vrsto izdelkov, ki bi jih lahko označili kot biološko razgradljive. Nekateri od teh izdelkov se lahko na odlagališčih razkrajajo tudi več desetletij ali stoletij.

Pred kratkim predstavljeni načrt poskuša združiti akterje v industriji, da najdejo pot naprej pri reševanju problema. Njegova implementacija naj bi privedla do postopnega opuščanja t. i. »drobljive« plastike do julija 2022.

Recikliranje je drago

Avstralska vlada je kot problematično področje označila tudi plastiko, ki jo je mogoče reciklirati. Mnoga podjetja proizvajajo plastiko v ogromnih količinah in jo tako označujejo. Vendar je težava v tem, da se v Avstraliji reciklira le 18 % plastike, po svetu pa le 9 % takšne plastike. Recikliranje je namreč še vedno težaven postopek. Primaren problem je v tem, da je recikliranje zelo drago v primerjavi z izdelavo nove plastike iz fosilnih goriv. Posledično se večina podjetij odloča za slednje.

V Avstraliji je sistem za recikliranje dobro razvit, vendar se vseeno sooča strokovnimi izzivi in problematiko ločevanja odpadkov na stanovanjski ravni.

V Nacionalnem načrtu je opredeljeno tudi ravnanje s kompostirano plastiko (compostable plastics). Avstralska vlada že ima regulativne standarde in certifikate za to vrsto plastike. Na žalost večina standardov velja le za plastiko, ki jo je mogoče kompostirati v industrijskih objektih. Prizadevajo torej si, da bi uspeli pridobiti več plastike z metodami, kot je kompostiranje, vendar vlada še ni opredelila, kako bo podpirala specializirane sisteme za zbiranje in kompostiranje.

VIRInhabitat
Prejšnji članekCene nepremičnin v nebo
Naslednji članekKje parkirati pri UKC Ljubljana?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.