Cene goriva po svetu

Na spletnem portalu Bloomberg so naredili primerjavo cen goriva v državah po svetu. Za 40-litrski tank bi na Norveškem odšteli 280 evrov, v Venezueli pa en sam evro.

Cena bencina za naše plače previsoka

Med 61. državami se je Slovenija uvrstila na 17. mesto. Na portalu Bloomberg zapišejo, da slovenci porabimo malo več bencina, kot je svetovno povprečje, čeprav imamo podpovrečne plače. Po količini povprečnega letnega prihodka, ki ga odštejemo za bencin, naj bi bili kar 5. na svetu.

Največ plačujejo Norvežani

Najdražji bencin imajo Norvežani – za eno ameriško galono bencina (3,8 litra) je treba odšteti kar 7,2 evra. Zaradi tega so Norvežani tudi najpogostejši kupci električnih avtomobilov. Vendar glede na to, da so po višini letnega dohodka drugi na svetu, to za njih ne predstavlja prevelike obremenitve.

Sledijo jim Nizozemska in presenetljivo – naša soseda Italija. Pred nami so še: Danska, Grčija, Belgija, Portugalska, Nemčija, Turčija, Finska, Izrael, Hong Kong, Združeno kraljestvo, Irska, Francija in Švedska. Hrvati so na 23. mestu, Avstrijci na 25., Madžari na 26. Cene bencina so pri njih rahlo nižje kot pri nas.

Manj kot en cent za liter bencina!

Na zadnjem 61. mestu je Venezuela, kjer za ameriško galono bencina, torej za približno štiri litre, plačajo le 0,03 evre. Za Venezuelo so sanjske države (glede nakupa bencina) še: Saudska Arabija, Kuvajt, Egipt, Iran, Združeni Arabski Emirati, Nigerija, Malezija, Rusija, Mehika in celo Združene države Amerike.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.