Lesno-tehnološka konferenca, Opatija 2014

V Opatiji je od 2. do 3. junija, enajstič zapored, potekala mednarodna konferenca, na kateri jim uspeva povezati predstavnike javnih inštitucij, gospodarstva in znanosti s ciljem predstaviti najnovejše trende na področju gozdarstva, lesno predelovalne dejavnosti.

Dodana vrednost letošnje konference je bil ogled lesno predelovalnih podjetij na Hrvaškem. Gozdarji s področja Delnic so predstavili posledice žledoloma in sanacijo le tega, kjer ocenjujejo, da bo škode okrog 15% planiranega etata.

V podjetju Drvenjača d.d. iz Fužin, kjer izdelujejo celulozo, so investirali 1,5 mio evrov v postrojenje za izdelavo pelet z letno kapaciteto 50 tisoč ton.

V podjetju Energy Pellets d.o.o., Delnice proizvajajo letele predvsem iz bukovine in imajo ne malo težav z oskrbo zadostne količine lesa glede na povpraševanje (idealen logostični krog je do 50 km). V Lokvah je center lesne predelave, podjetje Lokve d.o.o., kjer proizvajajo izdelke od žaganega lesa do visoko kakovostnih oken z  120 zaposlenimi in letno proizvodnjo 70 tisoč oken.

Zaključki in priporočila konference so, da je treba spremljati dogajanja na trgu v EU in tudi širše. Certificirani proizvodi, FSC-CoC in CE znak so vstopnica na zahtevnejše trge, brez tega enostavno ne gre.

Podjetniki so še preveč naklonjeni tehnološki in strojni opremi, zanemarjajo pa trg, kot osnovno vodilo pri sprejemanju poslovnih odločitev, tako prodajni kot nabavni trg.

Inoviranje danes ne pomeni samo udejanjenje ideje ali patenta, ampak celostno inoviranje. To pomeni od ideje, oblikovanja, preko izdelave izdelka, ki ga z uveljavljeno blagovno znamko uspešno prodamo na trgu. Pomeni nujna vlaganja v trženje. Ocenjuje se, da je potrebno planirati še vsaj enkrat toliko sredstev za trženje, kot jih je bilo vloženih v tehnološko in strojno opremo.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.