Minotaver – električni avto, ki so ga naredili slovenski osnovnošolci

Tri lega modelarskih krožkov in podaljšanih popoldnevov je bilo potrebno, da so osnovnošolci na Osnovni šoli Brinje (Grosuplje) dokončali novi električni avtomobil druge generacije. Poimenovali so ga Minotaver.

Triletni projekt, ki je bil trud osnovnošolcev Osnovne šole Brinje (Grosuplje), je končno dokončan. Elektirčni avtomobil je naredila skupina fantov, ki obiskuje modelarski krožek. Poimenovali so ga Minotaver – pošast iz grške mitologije s človeškim telesom in bikovo glavo, ki krasi sprednji pokrov avtomobila.

Modelarski krožek Osnovne šole Brinje je naredil že nekaj vrhunskih izdelkov – eko-gliser, jadrnico, električni gokart. Podvozje slednjega so uporabili v novem Minotavru. A seveda je ta boljši od predhodnika. “V primerjavi z našim prvim lesenim električnim avtomobilom iz leta 2006, je karoserija tega lažja in v celoti narejena iz lesa, vgrajen pa ima tudi nov, 2.200 W močan električni motor slovenskega proizvajalca Letrika. V avtomobil smo vgradili tudi avtoradio, sprednje led luči in mikrokrmilnik, s katerim prek tipk, vgrajenih v volanski obroč, krmilimo led luči, vgrajene v sprednji pokrov avtomobila,” so povedali mladi izumitelji.

A z Minotavrom niso le želeli izdelati dobrega električnega avtomobila, ampak so se neustrašno soočili z izzivom in morda celo namignili kakšna bo prihodnost električnih avtomobilov. “Trenutni problem električnih avtomobilov je v tem, da imajo prekratek domet in da je polnilni čas njihovih akumulatorjev predolg. Naša rešitev je boljša. Ko se avtomobilu izprazni akumulator, se zapeljemo do polnilne postaje, kjer akumulatorja ne polnimo, pač pa ga enostavno zamenjamo z drugim – polnim. Čas polnjenja oz. menjave bo tako še krajši, kot je sedaj čas natakanja goriva. Polnilne postaje imajo lahko na strehah sončne celice, preko katerih se izpraznjeni akumulatorji lahko napajajo. Takšno polnilno postajo na sončne celice smo izdelali tudi sami.”

Slovenskim mladim izumiteljem lahko le čestitamo!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.