Bitcoin globoko strmoglavil in to je razlog

Kriptovalute

Še hitreje kot je Elon Musk dvignil vrednost Bitcoinu, ko je napovedal, da bo Tesla trgovala tudi s to kriptovaluto, je znižal njegovo vrednost. Z enim tvitom je izbrisal več kot 300 milijard evrov. Razlog? Bitcoin preveč onesnažuje.

Zakaj Elon Musk ne zagovarja več Bitcoina?

Musk je nekaj minut čez polnoč v noči iz srede na četrtek oznanil, da Tesla za nakup avtomobilov ne bo več sprejemala kriptovalute bitcoin, kot je še do nedavno trdil v javnosti. Zapisal je, da verjame, da ima trg kriptovalut velik potencial in svetlo prihodnost, a ne za ceno čistega okolja, zato ga v tem trenutku ne bodo uporabljali za trgovanje. Zdi se, da ne sovpada s poslanstvom njihovega podjetja, ki s proizvajanjem električnih avtomobilov zagovarja okolju prijazno poslovanje.

Izjava Elona Muska na Twitterju
Izjava Elona Muska na Twitterju

Bitcoin in tudi ostale kriptovalute namreč porabljajo ogromne količine električne energije. Pisali smo že o tem, da Bitcoin v enem letu porabi skoraj toliko električne energije kot Norveška. Tudi Slovenija letno denimo v povprečju porabi desetkrat manj električne energije kot bitcoin. Musk je v objavi pojasnil, da je za pridobivanje (rudarjenje) in transakcije bitcoina porabljene preveč elektrike, kar pa je še posebej sporno je to, da ta nastaja s sežigom fosilnih goriv, ki okolju prinaša največ škode.

Zapisal je tudi, da iščejo druge možnosti oziroma kripto valute, ki so okolju bolj prijazne in da bo trgovanje z njimi spet omogočeno, takoj ko bo slednje doseženo.

Kaj se je zgodilo na trgu kriptovalut?

Trg kriptovalut se je na tvit Elona Muska odzval izrazito negativno, saj je vrednost Bitcoina v dveh urah po objavi strmoglavila za okrog 12 odstotkov. Kasneje si je sicer nekoliko opomogla, še vedno pa je približno šest odstotkov nižje kot pred odmevnim tvitom.

Zgledu bitcoina je z občutnimi padci sledila tudi večina drugih kriptovalut. Celotno vrednost trga kriptovalut (dva bilijona oziroma 2.000 milijard evrov) je Muskov tvit začasno zrušil kar za 15 odstotkov oziroma za približno 300 milijard evrov.

A Elon Musk ni povzročil v tem tednu le enega šoka za kriptotrg. V noči na nedeljo je z nastopom v oddaji Saturday Night Live poskrbel za skoraj 40 % padec cene kriptovalute Dogecoin, ki jo je v zadnjih mesecih na Twitterju sicer močno podpiral. Tega tokrat ni omenil. Moč besed enega človeka se tokrat meri torej v milijardah.

Povzeto po: https://www.businesstoday.in/current/corporate/elon-musk-goes-back-on-taking-bitcoin-for-tesla-cars-cites-climate-concerns/story/438932.html

Prejšnji članekZ inovativnimi tlakovci BLOXX do odlično urejenega dvorišča
Naslednji članekBencin je prešel mejo 1,20 € na liter in 60 € na rezervoar
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.