Bitcoin in njegova temna plat

Bitcoin

Verjetno ne bi niti pomislili, a Bitcoin je zares velik porabnik energije. K povečanju porabe slednje pa bo zagotovo pripomogla tudi nedavna Teslina napoved, da so kupili 1,5 milijarde dolarjev bitcoinov in bodo kriptovaluto kmalu sprejemali tudi kot plačilo za svoje avtomobile.

Ogromna rast porabe energije bitcoina v zadnjih letih

Portal Inhabitat je o nenadzorovani rabi energije Bitcoina poročal že v letu 2018. Takrat so ugotovili, da je Bitcoin takrat porabil toliko energije kot celotna Avstrija v enem letu. Po raziskavi univerze Cambridge, je leta 2021 Bitcoin že presegel porabo energije v Argentini. Za boljšo predstavo, o kakšni rasti govorimo – v Avstriji približno 9 milijonov prebivalcev, v Argentini pa približno 45 milijonov.

bitcoinOd razglasitve  odločitve Tesle o nakupu in sprejemu kriptovalute za nakup vozil, je Bitcoin dosegel rekordno visoko vrednost. Več vrednosti pomeni več močnih računalnikov, ki črpajo energijo za pogon Bitcoin računalnikov. »Bitcoin v resnici načrtno porabi toliko električne energije,« je v podcastu BBC-jevega Tech Tenta dejal Michel Rauchs, raziskovalec iz The Cambridge Centra za alternativne finance. »To se tudi v prihodnosti ne bo spremenilo, razen če se bo cena Bitcoinov bistveno znižala.«

Kmalu bo poraba večja kot v Norveški

Rauchs je sodeloval pri inoviranju in ustvarjanju spletnega orodja, ki ocenjuje porabo energije Bitcoinov. To je s 121,36 teravatnih ur (TWh) porabe na leto pokazalo, da je Bitcoin pri porabi energije presegel Nizozemsko in Združene arabske emirate ter Argentino in lahko, da bo kmalu presegel celo Norveško. Da bi to postavili v kontekst, so na Cambridgu zapisali, da bi ta količina porabljene energije zadostovala za pogon vseh splakovalnih kotličkov v Združenem kraljestvu v obdobju kar 27 let.

Je rešitev nov davek?

»Elon Musk je zavrgel ves trud, ki ga je Tesla namenila spodbujanju k energetskemu prehodu,« je dejal David Gerard, avtor knjige Attack of 50 Foot Blockchain, kot poroča BBC. Gerard je predlagal, da bi lahko morda uvedli davek na ogljik, kot posledica kriptovalute. Le tako bi lahko uravnotežili vpliv velikanskih računalnikov, ki 24 ur na dan procesirajo in preverjajo transakcije.

Prejšnji članekKuhinjski otok: Prednosti in slabosti
Naslednji članekBleščeče kovinske rešetke – brez drgnjenja
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.