Ali so airfryerji dobri za zdravje: prednosti in slabosti

Airfryer na pultu.
Foto: CASEZY iz iStock

Cvrtniki na vroč zrak oziroma tako imenovani airfryerji so videti neverjetno. Vse kar morate storiti je, da košarico napolnite s hrano, jo vstavite v napravo in pritisnete nekaj gumbov, da dobite prigrizke, ki so zunaj hrustljavi, znotraj pa še vedno mehki, z malo oziroma nič olja.

Vendar pa cvrtniki sami po sebi kljub svojemu imenu ne ‘cvrejo’ hrane. Za razliko od cvrtja, ki temelji na potopitvi hrane v vroče olje, cvrtniki na vroč zrak delujejo tako, da vroč zrak hitro in enakomerno kroži okoli hrane. Pretok zraka v kombinaciji z visokimi temperaturami okoli 180 do 200 stopinj Celzija pusti hrustljavo zunanjo plast, ne da bi izsušil sredino. Čeprav je skoraj vse mogoče ocvreti, to ne velja za cvrtnike na vroč zrak. Takšni cvrtniki na primer ne delujejo dobro z živili z zelo visoko vsebnostjo vlage, kot je sir. Prav tako se ne ujemajo najbolje s sesekljano hrano, ker se v stroju pomešajo lahke in majhne sestavine. Zato stroja morda ne boste mogli uporabljati kot alternativo cvrtju za popolnoma vse.

Krompirček narejen v cvrtniku na vroč zrak.
Foto: brebca iz iStock

Prednosti cvrtnika na vroč zrak

Na splošno gre pri airfryerjih za zdrav način kuhanja, zlasti v primerjavi s cvrtjem. Pregled iz leta 2015, objavljen v reviji Nutrients, je pokazal, da je uživanje ocvrte hrane štirikrat ali večkrat na teden povezano s povečanim tveganjem za kronične bolezni, kot so sladkorna bolezen tipa 2, debelost, visok krvni tlak, srčno popuščanje ….

Zmanjšuje količino akrilamida v hrani

Ocvrta hrana vsebuje velike količine akrilamida (snov oziroma kemikalija, ki nastane pri obdelavi živil pri visoki temperaturi, na primer pri cvrtju, peki ter obdelavi živil pri temperaturi, višji od 120 °Celzija, z nizko stopnjo vlažnosti op.p. ), kar je povezano s srčnimi boleznimi. Ameriško ministrstvo za zdravje prav tako razvršča akrilamid kot pričakovano rakotvorno snov za ljudi na podlagi študij na živalih, ki so pokazale, da lahko povzroči raka. Vendar pa so rezultati študij na ljudeh mešani in potrebnih je več raziskav, pravi ameriški nacionalni inštitut za raka. Dobra novica je, da cvrtniki na vroč zrak proizvajajo manj akrilamida. Študija iz leta 2015, objavljena v Journal of Food Science, je pokazala, da ima na zraku ocvrt krompir 90 % manj akrilamida v primerjavi z globoko ocvrtim krompirjem.

Nasveti za uporabo cvrtnika na vroč zrak

Cvrtnik na vroč zrak je lahko odličen dodatek za vašo kuhinjo, ne samo zato, ker je bolj zdrava alternativa cvrtju. Prav tako prihrani čas, porabljen za kuhanje in čiščenje. Tukaj je nekaj zdravju prijaznih nasvetov Health.com, ki jih morate upoštevati pri uporabi cvrtnika:

  • Preberite navodila. Večina cvrtnikov zahteva, da pustite vsaj 12 cm prostora nad izpušno odprtino, sicer lahko pride do požara.
  • Uporablja minimalne količine olja. Hrano naoljite s približno eno do dvema žličkama olja na obrok. Ne samo, da lahko preveč olja poveča vsebnost kalorij in maščob, lahko pride tudi do kajenja, zaradi česar je hrana slabega okusa in vpliva na vaše zdravje z ustvarjanjem prostih radikalov, ki škodujejo celicam.
  • Izogibajte se pršenju aerosolov. Aerosolna jedilna olja lahko potencialno počijo košaro cvrtnika proti prijemanju in sproščajo strupene hlape.
  • Kombinirajte z drugimi metodami kuhanja. Čeprav so cvrtniki na zraku odlični, zamenjajte načine kuhanja in poskusite s dušenjem, počasnim kuhanjem in kuhanjem na pari. To bo dodatno zmanjšalo vašo izpostavljenost kemikalijam, kot je akrilamid. Zagotavlja tudi, da uživate v širši izbiri živil, ne le tistih, ki so združljive s cvrtniki, kar poveča spekter hranilnih snovi, ki jih zaužijete.

Slabosti cvrtnikov na vroč zrak

Zažgana in suha hrana. Različne vrste airfryerjev imajo različne nastavitve in načine delovanja. To pomeni, da se ista hrana kuha drugače, če uporabljate cvrtnik druge znamke. Vaša hrana se lahko zažge, izsuši ali postane celo neužitna. Pri kuhanju s cvrtnikom gre za eksperimentiranje z različnimi živili in metodami.

Strupen material. Nekateri cvrtniki uporabljajo določene vrste plastičnih prevlek na posodah. Ta premaz proti sprijemanju, ki se nahaja na vrhu posode za peko, po nekaj uporabah odpade. Zaradi tega se na površini nabirajo delci hrane. To postavlja pod vprašaj vzdržljivost cvrtnika. Podobno se kovinski deli na košarah za kuhanje sčasoma obrabijo, poroča Airfyermarket.com.

Ocvrta hrana na krožniku.
Foto: Marcus_SG iz iStock

Tvorba drugih škodljivih spojin. Ne samo, da cvrtje z vročim zrakom še vedno predstavlja tveganje za nastanek akrilamida, ampak lahko pri kuhanju mesa pri visokih temperaturah nastanejo policiklični aromatski ogljikovodiki in heterociklični amini. Te spojine povezujejo s tveganjem za nastanek raka, čeprav so po mnenju Nacionalnega inštituta za raka potrebne dodatne raziskave. Vseeno pri uporabi cvrtnika previdnost ne bo preveč …

Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članekNakup bazena od A do Ž: Vse, kar morate vedeti o nakupu bazena
Naslednji članekV 30 dneh izgubil 6 kilogramov trebušne maščobe, naredil pa le eno spremembo: Popolnoma me je spremenilo
Simon Uršič

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.