90-odstotni padec prometa na Brniku v prvem trimesečju

Ljubljansko letališče je zabeležilo 90-odstotni padec števila potnikov v prvem trimesečju
Ljubljansko letališče je zabeležilo 90-odstotni padec števila potnikov v prvem trimesečju

Fraport Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem je objavilo številke prvega trimesečja. V januarju, februarju in marcu so našteli 18.364 potnikov, kar je več kot desetkrat manj kot v istem obdobju lani. Lansko leto, tik pred epidemijo, so našteli 191.639 potnikov. Fraport sicer pričakuje, da bo letošnja sezona boljša kot lanska, a je vse odvisno od epidemioloških razmer.

Počasi se stanje izboljšuje

V prvem trimesečju letošnjega leta je letališče naštelo dobrih 18 tisoč potnikov, kar je 90 odstotkov manj kot v istem obdobju lani, ko so jih našteli dobrih 192 tisoč. Kot informacija je zanimiv podatek, da je letališče v letu 2019 v celem letu sprejelo več kot 1,7 milijona potnikov.

V lanskem letu, ko se je leto začelo z dobrimi napovedmi in pričakovanji, so že marca zabeležili pol manj potnikov kot v februarju. Hitro so se pojavile odpovedi letov zaradi izbruha koronavirusa, s 17. marcem pa je vlada popolnoma prepovedala mednarodni potniški promet za skoraj tri mesece. Tako pri Fraportu Slovenija upravičeno pričakujejo, da bo letošnja sezona boljša kot v letu 2020.  Za zdaj je obseg potniških letov še vedno zmanjšan, a se bo to kmalu spremenilo. Petim prevoznikom se naj bi v poletnih mesecih pridružilo še devet prevoznikov, ki bodo leteli na petnajst različnih destinacij.

Nove destinacije, ki imajo povpraševanje po Sloveniji

»Po sedanjih načrtih in ob ugodnih razmerah za ponovno oživitev počitniškega turizma bo tudi čarterski promet v poletnem obdobju stekel v večjem obsegu kot preteklo sezono,« so povedali pri Fraportu in dodali, da turistične agencije načrtujejo potovanja na Madeiro, Tenerife, grške otoke, Sharm-El-Sheikh, Hurghado, Barcelono, Djerbo in Monastir.

Potovanje z letalom bo morda kmalu spet aktualno
Potovanje z letalom bo morda kmalu spet aktualno in mogoče

Počakati pa bomo morali na epidemiološko situacijo, tako pri nas kot na določenih destinacijah. Pri Fraportu pa navajajo, da so veseli, ker so za linije na voljo letalske vozovnice, kar pomeni, da povpraševanje po potovanju na Brnik zares obstaja.

Prejšnji članekKatero kosilnico izbrati?
Naslednji članekSpremenite sobno rastlino v zabavnega virtualnega ljubljenčka!
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.