Katero kosilnico izbrati?

Izbira prave kosilnice za vas
Izbira prave kosilnice za vas

Košnja trava je bila včasih zelo dolgotrajen in utrudljiv postopek, ki je postal tradicionalno slovensko opravilo. Z leti in napredkom tehnologije pa smo dobili na voljo tudi pripomočke za košnjo. Poznamo že toliko vrst kosilnic, da ne vemo katero bi izbrali za svoje potrebe. Kot pri vsakem pripomočku, je tudi pri kosilnici pomemben premislek in oporne točke nakupa. Koliko površine? Kakšen proračun? Namen? Pogostost?

Vrste kosilnic

 • Kosa je tradicionalni pripomoček.
 • Kosilnica z valjčnim rezilom je primerna za manjše površine in ne potrebuje elektrike ali goriva.
 • Motorna kosilnica je najbolj razširjena vrsta kosilnice, saj so zelo močne in ne potrebujejo napajalnega kabla. Cena in vzdrževanje pa sta uvrščena najvišje.
 • Električna kosilnica je čistejša kot motorna, a za delovanje potrebuje kabel oziroma vir električnega toka. Po navadi so težje vodljive in premalo močne za tršo travo.
 • Kosilnica z nitko spada v zgornji dve ekipi, a jo največkrat uporabljamo za težko dostopne točke vrta in travnika.
 • Robotska kosilnica je najnovejši izum, ki ga poganja akumulator, premika pa se na kolesih.
 • Strižna kosilnica je profesionalna kosilnica, ki največkrat vsebuje tudi priključke za frezanje in podobno. Je med najdražjimi, v to skupino pa spadajo tudi grebenska kosilnica in BCS.
 • Traktorske kosilnice so točno take kot pove samo ime, največkrat spada v skupino traktorjev in ne kosilnic.
Traktorske kosilnice
Traktorske kosilnice

Električna, bencinska ali baterijska?

Električne kosilnice so najbolj primerne za manjše površine. So nekoliko tišje, vključujejo enostaven zagon, nizke vibracije in so brez emisij. Z njimi lahko kosimo tudi na strmih področjih in so pogosto ožje kot motorne. Slabosti se pojavijo, če morate pokositi veliko površino, saj bo to z električno kosilnico to zelo zamudno, hkrati pa boste potrebovali tudi dovolj dolg polnilni kabel.

Bencinska kosilnica je še vedno najbolj priljubljena, vsestranska in dokaj nezahtevna. Primerne so za vse vrste površin, zanesljive in kvalitetne. Težave se pojavijo pri visoki ceni nakupa, vzdrževanja obenem pa so bencinske kosilnice glasne.

Baterijske oz. akumulatorske kosilnice so najmlajše izmed treh, ki v osnovi združujejo najboljše obeh zgornjih svetov. So tihe, enostavne, z ničelnimi emisijami, nizkimi vibracija in primerne za vsa področja. Največja slabost je cena, ki se največkrat povezuje z baterijo in ne kosilnice same.

Motorna oziroma bencinska kosilnica
Motorna oziroma bencinska kosilnica

Vrsta izmeta trave

Najbolj pogosti so trije načini, med katerimi prevladuje pobiranje trave v koš. Več kot boste pokosili težja bo košara in težje jo boste odnesli do komposta oziroma v zabojnik za bio odpadke. Drugi način je mulčenje trave, kjer se ta seseklja na miniaturne delce in potlači k tlom. Primerna je za košenje majhnih površin. Tretji način pa je izmet trave, ki je najmanj obremenjujoč za kosilnico in tudi najbolj enostaven.

Hitrost in pogon

Kot pri avtomobilih je tudi tu možen sprednji, zadnji ali pogon a štiri kolesa. Slednji je primeren za razgiban in strm teren, saj vam omogoča največ manevriranja in nadzora. Če boste kupili kosilnico s košem za travo je pameten nakup zadnjega pogona, predvsem zaradi težišča. V kolikor pa se boste odločili za nakup kosilnice brez pogona, to storite za telo majhne in ravne površine, saj znajo biti kosilnice kar težke.

Kar se tiče hitrosti, pa je ta odvisno od vsake kosilnice. Nekatere bolj napredne imajo na voljo nadzor hitrosti, ki bo prišel prav starejšim osebam in tistim, ki ne hodijo hitro.

Košenje trave lahko od nas terja utrujenost, zato ne pretiravajte
Košenje trave nas lahko zelo utrudi, zato ne pretiravajte

Širina kosišča

To je vsekakor eden izmed glavnih razlogov za nakup te ali one kosilnice. Širše kosišče je primerno za večje površine, ki so brez ovir. Ovire vam bodo vzele kar precej časa.

Ožje kosišče pa je primerno za manjše površine, saj omogoča lažje manevriranje. Obenem pa so tudi cenovno bolj dostopne.

Material ohišja

Plastično ohišje je vedno bolj prisotno, sama plastika pa je največkrat narejena iz trde plastike, ki je skoraj nezlomljiva. Prednosti plastične kosilnice so lahkotnost in to, da ne rjavi.

Aluminijasto ohišje je lahko, ne rjavi, odporno in lepo. Da pa je tu tudi slaba lastnost, so kosilnice z aluminijastim ohišjem dražje.

Jekleno ohišje je še vedno najbolj pogosto in tako tudi najcenejše. Jeklo je kljub trikom nagnjeno k rjavenju.

Košenje trave

Cena kosilnice

Kar se tiče cen je tudi pri kosilnicah tako kot povsod drugje. Za nekoliko bolj kakovostno kosilnico boste morali odšteti več denarja. Spodaj so naštete začetne cene vsake vrste kosilnic, kar pa ne pomeni, da so te tudi najboljše.

 • Električna kosilnica – od 60 € dalje (optimalno: 150 – 400 €)
 • Motorna kosilnica – od 150 € dalje (optimalno: 300 – 500 €)
 • Akumulatorska kosilnica – od  200 € dalje
 • Robotska kosilnica – od 600 € dalje
 • Strižna kosilnica – od 1000 € dalje
 • Traktorska kosilnica – od 1200 € dalje
Prejšnji članekNagrade za naprave, ki izboljšujejo življenjski slog
Naslednji članek90-odstotni padec prometa na Brniku v prvem trimesečju
Žiga Kastelic

SEO urednik

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.