50.000 evrov za trajnostno prenovo in gradnjo

Švica in Lihtenštajn že tretjič razpisujeta mednarodno arhitekturno nagrado Constructive Alps. Pravilasodelovanja v natečaju so enostavna, ambicije, ki jih želi doseči nagrada, pa velike, saj naj bi Alpe postalevzorčna regija na področju boja proti podnebnim spremembam kakor tudi območje, ki je sinonimkakovostnega življenja. Natečaj želi zato k sodelovanju pritegniti primere gradnje objektov vseh kategorij inzlasti primere prenove, ki celovito uresničujejo načela trajnostne arhitekture.

Kako združiti prijetno življenje v Alpah in skrbno ravnanje z naravo je vprašanje, na katero poskuša odgovoriti arhitekturna nagrada Constructive Alps 2015. Objekte vseh kategorij, ki še posebno nazorno kažejo, kako medsebojno delujeta estetika in celostni pristop trajnostnosti, je mogoče prijaviti do 12. 2. 2015.

Za sodelovanje v prvem krogu je potrebna kratka obrazložitev, kaj je tisto, kar posamezen objekt odlikuje kot posebno trajnostni. Mednarodna žirija bo pri objektih ocenjevala, koliko so bili upoštevani vidiki čutnega zaznavanja kakor tudi celovita merila trajnostnosti: povezanost objekta z javnim prevoznim omrežjem, izbira okolju prijaznih gradbenih materialov oz. načina gradnje, za katerega je značilna nizka poraba energije in tal. Žirija bo ravno tako upoštevala kulturne in socialne vidike, vplive objekta na okoliško regijo in njegov prispevek h kakovostnejšemu življenja za prebivalce. Katere projekte bo določila za končni izbor, bo znano oktobra 2015.

Podrobneje se bo mogoče s projekti seznaniti na potujoči razstavi, ki bo obiskala različne kraje v Alpah, predstavili pa jih bodo tudi v posebni številki švicarske arhitekturne revije Hochparterre. Gradnja zglednih projektov za kakovostno življenje v Alpah Nagrada Constructive Alps je prispevek Švice in Lihtenštajna k izvajanju Alpske konvencije (gl. uokvirjeno besedilo) in obenem spodbuda za razmislek o tem, kaj je pravzaprav kakovostno življenje v Alpah. Pomembno vlogo pri tem imata trajnostna prenova in trajnostna gradnja: na območju Alp porabijo zasebna gospodinjstva ravno toliko energije kot celoten prometni sektor. Energija, pridobljena predvsem iz kurilnega olja in zemeljskega plina, se najpogosteje uporablja za ogrevanje in hlajenje prostorov. Največji porabniki energije so stare in slabo izolirane stavbe. Pravi ključ za učinkovito varstvo podnebja in s tem kakovostnejše življenje prebivalcev in obiskovalcev Alp je zato prenova – in če je potrebno, tudi gradnja novega – stavbnega fonda z domačimi in okolju prijaznimi gradbenimi materiali. Še zlasti naj bi nagrada spodbudila tiste, ki hiše načrtujejo in prenavljajo sami, ter jim s tem dala nove ideje, kot tudi tiste, ki odločajo o tem, kako to izvesti. Namen natečaja Constructive Alps je pokazati, kako lahko energijsko učinkovite stavbe, zgrajene iz domačih gradbenih materialov, vplivajo na stanovalce in okolico in kako lahko obogatijo življenje.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.