Ulična razsvetljava na obnovljivo energijo

Španija razkrila načrte za prvo ulično razsvetljavo, ki bo delovala izključno na veter in sonce.

Španija bo prva država na svetu, ki bo imela ulično razsvetljavo, ki se bo napajala izključno s pomočjo sončne in vetrne energije. Raziskovalec Ramon Bargalló je skupaj z družbo Eolgreen razvil in oblikoval avtonomni ulični svetlobni sistem. Čeprav je bilo že nekaj takih projektov, bo ta prvi, ki se bo neposredno uporabil za javno razsvetljavo.

Bargalló dela za Univerzo v Cataloniji na oddelku za elektrotehniko. Tam je oblikoval samostojen sistem, ki je izredno okolju prijazen in učinkovit. Sončna in vetrna energija, sta se že izkazali kot cenovno ugodni možnosti za proizvodnjo električne energije v velikem obsegu, Bargalló pa upa, da bodo te tehnologije enako učinkovite tudi na nižji ravni.

Prototip izgleda zelo nenavadno, kot visok suh robot s sončnimi paneli za oči in vetrnimi turbinami namesto las. Vetrna turbina deluje že pri hitrosti 1,4 m/s oziroma 5,04 km/h in ima največjo moč 400 vatov. Drugi prototip je že v razvoju, z upanjem, da bodo razvijalci našli pravo kombinacijo hitrosti in moči turbine, ki bo idealna za napajanje ulične razsvetljave.

V času pisanja je Eolgreen že podpisal sporazum s pristaniščem Huelva, da bodo celotno pristanišče opremili z novo razsvetljavo. Javna razsvetljava, ki se bo napajala s pomočjo obnovljive energije je vsekakor pravi korak za trajnostno prihodnost.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.