3 neverjetni bio materiali

V zadnjem desetletju so številna podjetja naredila mnogo na področju zmanjševanju ogljičnega odtisa. Zato so se začela vedno bolj osredotočati na biološke alternative sintetičnim materialom, ki so osnovi gradniki modernih naprav in predmetov.

Danes pa poskušajo številni znanstveniki narediti še korak dlje, s popolnoma novimi materiali, ki bi nadomestili obstoječe nepogrešljive materiale, kot je na primer tradicionalna plastika. Med njimi je nekaj zanimivih izdelkov, ki bi lahko v prihodnosti postali pomembna alternativa v industriji in potrošniških dobrinah.

 

OPEKE NAREJENE BREZ TOPLOTNE OBDELAVE

Tradicionalne glinene opeke so eden najbolj osnovnih gradbenih materialov že tisočletja. Vendar pri današnji rabi energije za proizvodnjo tudi močno obremenjujejo okolje. Pri proizvodnji se opeka namreč tipično žgejo pri temperaturi 1.100 stopinj Celzija nekaj dni. To pomeni, da za 1,3 trilijona opek, kot znaša svetovna letna proizvodnja, nastanejo ogljikove emisije v količini, kot jih proizvede celotna Nemčija. Poleg tega se v tem postopku porabi tudi ogromno sveže vode.

 

Arhitekta Gingerja Kriega Doiserja je navdušil pojav rasti oklepov mehkužcev v morski vodi, zato je začel razmišljati, kako bi takšen pristop uporabil pri proizvodnji opek.

 

Ali lahko opeka “zraste” na sobni temperaturi?

Dosirjevo podjetje Biomason se sedaj ukvarja s tehnologijo, ki bi iz mešanice bakterij in hranil “zgradila” opeko v nekaj dneh. Tehnologija je obetavna, sicer še vedno v preizkusni fazi vendar je sam proces dovolj enostaven, da bi lahko postal zanimiv za trg. Proces je bolj podoben hidroponičnemu gojenju rastlin, kot pa industrijskemu tekočemu traku.

PLASTIKA BREZ PETROKEMIČNIH SESTAVIN

Bioplastika ni nov izum, vendar s ceno 2 do 3 krat dražjo od klasične plastike pridobljene iz nafte, ostaja nezanimiva za širšo uporabo. Allison Pieja je direktor start-up podjetja Mango Materials, kjer poskušajo ustvariti bioplastiko z uporabo poceni metanskih odpadkov s smetišč in odpadne vode s čistilnih naprav. Vodo uporabljajo za rast bakterij, ki proizvajajo razgradljivo plastično substanco kot stranski produkt.

 

S PHA plastiko (bioplastika) imajo za sedaj skromne načrte, saj jo želijo v prvi fazi uporabiti za izdelavo igralnih žetonov, ki se uporabljajo v casinojih, božičnih okraskov in kozmetičnih produktih. Ocenjujejo, da bi metan, ki bi ga proizvedli iz odpadkov, zadostoval za proizvodnjo 1,5 milijona ton plastike.

 

PENA IZ GOB

Ecovative je podjetje, ki je vzgojilo industrijski material iz gob. Podjetje sodeluje s svetovnimi znamkami, kot so Dell, Crate in Barrell, ter Stellcase, da bi nadomestil nerazgradljiv material kot je stiropor, z bolj okolju prijaznim materialom. Mycofoam je biorazgradljiva alternativa iz micelijev gob in kmetijskih odpadkov kot so koruzne pleve.

 

Poleg uporabe tega metirala za izdelavo embalaže, poskuša podjetje razširiti svoj trg tudi na druga področja. Poskušajo tudi poiskati nadomestek za izolacijske materiale, ki se uporablja v gradbeništvu. Lani jim je uspelo »vzgojiti« 10.000 opek poskusnega izolacijskega materiala. Svoj produkt preizkušajo na trgu tudi, kot orodje za domačo uporabo, s katerim bi lahko potrošniki sami »vzgajali« potrebne materiale za domačo gradnjo ali prenovo. Izdelki iz tega materiala so namreč pripravljeni za uporabo v nekaj dneh, Ecovative pa upa, da bodo gobe nekoč popolnoma nadomestile plastiko.

Naknadno popravljen prispevek.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.