4 razlogi, zakaj lahko nošenje čevljev doma škoduje zdravju

Umazani čevlji v hiši.
Foto: pxel66 iz iStock

Nošenje čevljev v zaprtih prostorih lahko v vaš dom prinese nekaj nevarnosti za zdravje, so okoljevarstveniki povedali za The Conversation (mreža neprofitnih medijskih hiš, ki na spletu objavljajo novice in raziskovalna poročila s spremljajočimi strokovnimi mnenji in analizami op. p.). »Mikrobi in kemikalije se lahko prikradejo v vaš dom skozi podplate vaših čevljev in tam ostanejo leta,« so zapisali. Da bi zmanjšali izpostavljenost pesticidom, s svincem onesnaženi zemlji in bakterijam, ki povzročajo bolezni, kot je E. coli, sezujte čevlje, ko pridete domov, svetujejo strokovnjaki.

Najdemo jih v blatu, lahko so na podplatih čevljev

Podplati vaših čevljev so lahko prenašalci različnih bolezni, kažejo podatki. Študija iz leta 2016 je pokazala, da se lahko v njih ‘skrivata’ salmonela in listerija, ki sta povezani z zastrupitvijo, pa tudi stafilokok in številne druge bakterije.

Mikroskopska slika bakterij.
Foto: Bet_Noire iz iStock

Druga študija je pokazala da do 96 odstotkov podplatov vsebuje E. coli, kar pomeni, da so bili vaši čevlji v stiku z blatom.

Pesticide ali svinec lahko prinesete domače travnika, vrta, igrišča …

Raziskave kažejo, da tudi dobro vzdrževana trata vaših čevljev ne bo zaščitila pred umazanijo, temveč jih bo izpostavila različnim kemičnim toksinom. Študija iz leta 1999 je pokazala, da lahko sredstva za zatiranje plevela in pesticidi ostanejo v domu še do en teden po uporabi kemikalij, kar lahko povzroči zdravstvene težave, kot so izpuščaji in dermatitis. Tla lahko vsebujejo tudi delce svinca, kar je eno najbolj uveljavljenih zdravstvenih tveganj, povezanih s kognitivnimi in nevrološkimi okvarami.

Pozor, tudi hoja po pločniku morda ni neškodljiva – raziskave kažejo, da je izpostavljenost asfaltu, bodisi skozi kožo ali z vdihavanjem, lahko tudi rakotvorna.

Čevlji so vir drobnih plastičnih delcev, ki se lahko absorbirajo v telo

Delci mikroplastike lebdijo v okolju, našli so jih tudi v človeški krvi, vendar še ni znano, kaj točno vplivajo na naše zdravje. Znanstveniki so zaskrbljeni, ker se je v laboratoriju izkazalo, da lahko poškodujejo človeške celice.

Odtis podplata čevlja.
Foto: Alejandro Cajas iz iStock

Sintetične kemikalije se lahko oprimejo obutve

Drugi onesnaževalec okolja, ki bi ga lahko našli na vaših čevljih, so perfluoroalkilne in polifluoroalkilne snovi (PFAS). Gre za veliko skupino več tisoč sintetičnih kemikalij, izpostavljenost njim pa je povezana z večjim tveganjem za nekatere vrste raka, piše Insider.

Ni jasno, kako nevarna je lahko izpostavljenost tem snovem prek oblačil in čevljev, a strokovnjaki pravijo, da se jim je treba izogibati, kadar koli je to mogoče. Najdemo jih v nekaterih potrošniških izdelkih, pa tudi v zraku, vodi in zemlji.

 

Urednik portala MojPrihranek

Prejšnji članek15-milijonski razpis za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo
Naslednji članekTe stvari najbolj skrbijo prodajalce vozil

Urednik portala MojPrihranek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.