15-milijonski razpis za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo

The farmer holds a money bag on the background of plantations. Lending and subsidizing farmers. Grants and support. Profit from agribusiness. Land value and rent. Taxes taxation. Agricultural startups
Foto: Andrii Yalanskyi iz iStock

Za naložbe v primarno kmetijsko pridelavo je na voljo 15 milijonov evrov, je z objavo javnega razpisa povedalo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Za naložbe v nakup kmetijske mehanizacije, namenjene zmanjšanju emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva, je namenjenih 15 milijonov evrov. Sredstva so na voljo iz naslova podukrepa 4.1 Podpora za naložbe v kmetijska gospodarstva iz Programa razvoj podeželja RS 2014-2020.

Vložitev vloge poteka od 6. junija 2023, do vključno 24. julija 2023, do 14. ure.

15 milijonov nepovratnih sredstev za naložbe v kmetijsko pridelavo

15 milijonov evrov nepovratnih sredstev bo razdeljenih po naslednjih sklopih:

  • 9 milijonov evrov za naložbe fizičnih oseb, razen za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in nosilcev majhnih kmetij, in naložbe skupin kmetov (sklop A), ter
  • 6 milijonov evrov za naložbe samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb (sklop B).

Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali naslednji dan po oddaji vloge na javni razpis do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev. Do podpore so upravičeni tudi splošni stroški ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe in so nastali od 1. januarja 2014 do vložitve zadnjega zahtevka za izplačilo sredstev. Zadnji rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev je 31. avgust 2024.

Upravičenci do podpore so nosilci kmetijskih gospodarstev, ki so vpisani v register kmetijskih gospodarstev (RKG) in opravljajo kmetijsko dejavnost v Republiki Sloveniji.

Agricultural machinery, tractors and equipment outdoors, near the garage, ready to work in the field.
Foto: Natallia Saksonova iz iStock

Višina podpore se lahko poveča nad 30 odstotkov

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci, znaša 30 odstotkov upravičenih stroškov naložbe. Ta delež se lahko poveča:

  • za 5 odstotnih točk za naložbe na območjih z omejenimi možnostmi za kmetijsko dejavnost (OMD), za naložbe upravičencev, ki so vključeni v ukrep Kmetijsko-okoljska-podnebna-plačila (KOPOP) oziroma Ekološko kmetovanje (EK), in imajo v ta dva ukrepa vključenih najmanj 50 odstotkov kmetijskih površin v uporabi,
  • za 10 odstotnih točk za naložbe socialnih podjetij, za naložbe povezane z izvajanjem ukrepa Dobrobit živali (DŽ) ter za naložbe na problemskih območjih, ter
  • 20 odstotnih točk za naložbe mladih kmetov,

in znaša maksimalno 50 odstotkov upravičenih stroškov.

Wheel tractor with lawn mower by the road
Foto: Dushlik iz iStock

Najnižji znesek javne podpore znaša 2000 evrov na vlogo. Upravičenci, ki so kmetije in mikropodjetja, lahko v celotnem programskem obdobju 2014–2020 iz operacije Naložbe v zmanjšanje emisij toplogrednih plinov iz kmetijstva, pridobijo do vključno milijon evrov javne podpore. Upravičenci, ki so mala, srednja in velika podjetja, lahko v programskem obdobju 2014–2020 iz te operacije pridobijo do vključno 3 milijone evrov javne podpore.

Več informacij o javnem razpisu najdete v objavi Javnega razpisa.

VIRgov
Prejšnji članekSuper triki, s katerimi lahko paradižnik še mesece bogato obrodi
Naslednji članek4 razlogi, zakaj lahko nošenje čevljev doma škoduje zdravju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.