301 milijon evrov za bencinske servise OMV v Sloveniji

Na sliki nekdo toči gorivo v avtomobil

Avstrijska energetska družba je na začetku februarja sporočila, da namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi celoten delež v družbi OMV Slovenija. Kot so takrat pojasnili, je to korak v smeri optimizacije portfelja naložb. Do sedaj ni bilo povsem jasno, kdo bo prevzel njihovih 120 bencinskih servisov v Sloveniji.

OMV Slovenija bo prevzel MOL

120 bencinskih servisov OMV v Sloveniji bo prevzela madžarska skupina MOL. Podpisali so pogodbo o nakupu 92,25-odstotnega deleža v družbi OMV Slovenija, v kateri že imajo 7,75-odstotni delež. Dogovorjena kupnina za celotni delež znaša 301 milijon evrov. Nakup pa morajo odobriti še pristojni organi za varstvo konkurence.

OMV poroča, da bodo po pogodbi pri MOL-u od OMV-ja prevzeli tudi neporavnane najemne obveznosti, s čimer se bo kupnina povzpela na približno 346 milijonov evrov. Transakcija bo zaključena po pridobitvi vseh dovoljenj, predvidoma v prihodnjem letu.

Skupen projekt Ine in Mola

V nakup OMV-jevih bencinskih servisov je vpeta tudi hrvaška naftna družba Ina, v kateri ima največji, nekaj manj kot polovični lastniški delež madžarski MOL, hrvaška država pa je nekaj manj kot 45-odstotna lastnica Ine.

Od 53 MOL-ovih bencinskih servisov v Sloveniji jih pet že upravlja Ina, ki je imela do zdaj 7,75-odstotni lastniški delež v OMV Slovenija. Ina bo svoj delež povečala na 33 odstotkov, preostali delež pa bo v lasti MOL-a.

Obstoječe MOL-ove in Inine bencinske servise ter tiste, ki jih bosta prevzela, bo z gorivi oskrbovala Ina.

MOL se želi širiti po srednji Evropi in Balkanu

V MOL-u Slovenija pravijo, da je nakup skladen s strateškimi cilji za nadaljnjo širitev mreže bencinskih servisov na obstoječih in potencialnih novih trgih srednje in vzhodne Evrope. V skupini želijo namreč doseči 2200 bencinskih servisov ali potencialno še več, če bi se pojavilo še več dobrih priložnosti. Poudarjajo tudi, da njihovi bencinski servisi niso več zgolj bencinske črpalke.

Trenutno v skupini MOL v devetih državah obratuje 1941 bencinskih servisov pod različnimi blagovnimi znamkami – 466 na Madžarskem, 434 na Hrvaškem, 304 na Češkem, 254 na Slovaškem, 243 v Romuniji, 106 v Bosni in Hercegovini, 70 v Srbiji, 53 v Sloveniji in 11 v Črni gori.

Hrvaška vlada dogovor pozdravlja

Hrvaška vlada je izrazila zadovoljstvo, da je Ina prepoznala poslovni interes in priložnost za širitev na slovenskem trgu. MOL je lastnik nekaj več kot 49 odstotkov Ine, hrvaška vlada pa je obdržala nekaj manj kot 45-odstotni delež. »Ina bo tako postala glavni dobavitelj goriva za slovenski trg, to pa predstavlja zagotovilo za dolgoročno stabilnost in uspešnost poslovanja Ine, posebej, ko gre za projekt posodobitve rafinerije na Reki,« so zapisali v sporočilu hrvaške vlade.

Povzeto po: rtvslo.si; https://mol.si/si/o-nas/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/#2021-06-10-skupina-mol-podpisala-pogodbo-o-nakupu-mreze-omv-s-120-mi-bencinskimi-servisi-po-vsej-sloveniji; https://www.omv.si/sl-si/news/omv-skupina-in-mol-skupina-sta-dosegli-dogovor-da-mol-skupina-prevzame-omv-slovenija

Prejšnji članekIzbirate izolacijo?
Naslednji članekČistilne naprave SBR REG in cisterne za deževnico
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.