Čistilne naprave SBR REG in cisterne za deževnico

Prikaz notranjosti čistilne naprave

Skrb za okolje je vse pomembnejša, zato moramo poskrbeti za čisto vodo in ohranjanje okolja. S tem sledimo pozitivni zakonodaji države in EU, poleg tega postaja tudi zakonsko obvezno, da poskrbimo za okolje, v katerem živimo. Voda je vir življenja in naša dolžnost je, da jo ohranjamo čisto za prihodnje generacije.

Biološke čistilne naprave SBR REG

Biološke čistilne naprave so namenjene čiščenju odpadne vode iz stranišč, kopalnic, kuhinj in podobnih virov onesnaženja v gospodinjstvu, poslovnih zgradbah, gostinskih lokalih … Za razliko od odpadnih voda, lahko prečiščeno vodo spustimo v ponikalnico ali v površinske vode. Pri snovanju biološke čistilne naprave je upoštevana dnevna poraba vode 150 litrov na osebo (povprečna dnevna poraba vode v individualni hiši v Sloveniji znaša od 120 do 150 litrov na osebo).

Cisterna

Kako deluje princip biološkega čiščenja?

Odpadna voda najprej priteče v mehansko stopnjo čistilne naprave, v usedalnik, kjer se izločijo večji trdni delci. Nato se voda v drug del naprave, in sicer v biološko stopnjo. Na tej točki poteka naravno samoočiščenje, kjer se raztopljene in neusedljive organske snovi pretvorijo v usedljivo obliko. To omogočajo mikroorganizmi, ki tvorijo razpršeno biomaso.

Če želimo zagotoviti razvoj mikroorganizmov, mora odpadna voda vsebovati hranilne snovi, imeti ustrezno temperaturo in zadostno količino kisika. Zato se v biološki stopnji v odpadno vodo vpihuje zrak. Fazi aeracije sledi faza sedimentacije. Po fazi sedimentacije očiščena voda s pomočjo črpalke odteka iz čistilne naprave.

Cisterna

Cisterne za deževnico

Zakaj uporabljati deževnico?

S čim zalivate vrt, z deževnico ali vodo iz pipe? Cena vode se iz leta v leto povečuje, količina podtalnice pa se žal zmanjšuje. To pomeni, da so stroški pridobivanja pitne vode in čiščenja odpadnih voda vse večji. Z uporabo cisterne za deževnico prihranimo denar in s tem koristimo okolju, poleg tega je tudi boljša za zalivanje rastlin.

Z uporabo deževnice zmanjšamo porabo vode tudi do 100 l na dan

Dnevno porabimo okoli 130 l pitne vode na osebo. To pa ne pomeni, da mora biti vsa ta voda pitna. Pri nekaterih opravilih namreč lahko uporabljamo deževnico, kot na primer za zalivanje, pranje avtomobilov in perila ter za splakovanje stranišč. Deževnica je v bistvu boljša kot pitna voda, ker je mehkejša in s tem preprečuje nastajanje vodnega kamna (vaši pralni stroji vam bodo hvaležni!). Lahko jo uporabljamo tudi za osebno higieno, pomivanje posode in pranje perila (z vstavljenim pred-filtrom) in tako prihranimo do kar 100 l pitne vode na dan!

Cisterna za deževnico

 

Uporaba deževnice namesto pitne vode

Deževnico lahko uporabljamo za pranje perila, zalivanje vrta in izplakovanje stranišč. Za vse to namreč porabimo približno 70 l deževnice na osebo na dan. Z ustreznim pred-filtrom pa deževnico lahko uporabimo tudi za osebno higieno in pomivanje posode. Za ta opravila bi običajno porabili do 30 l pitne vode na osebo na dan. S tem privarčujemo tudi do 100 L vode na osebo/dan (za katero drugače uporabljamo pitno vodo).

Prednosti

  • slovenski proizvod
  • 30 let garancije na posodo
  • 1 leto garancije na elektro opremo
  • hitra in enostavna montaža (majhna teža)
  • enostavno vzdrževanje
  • visoka učinkovitost čiščenja
  • odlično razmerje cena/kakovost
  • dokumentacija v skladu z zakonodajo

Prikaz delovanja čistilne naprave

Pri izbiri in montaži biološke čistilne naprave SBR REG in cisterne za deževnico vam pomaga podjetje AMT PROJEKT. Njihovi strokovnjaki so dosegljivi na elektronskem naslovu in telefonski številki 08 200 75 57.

komerciala@amtprojekt.si | 08 200 75 57 | Spletna stran

Podjetje AMT projekt, d. o. o. je proizvajalec in prodajalec proizvodov za izgradnjo komunalne infrastrukture (čistilne naprave, cisterne za vode, cisterne za kemikalije, lovilci olja in lovilci maščob, črpališča, greznice, jaški, vodohrani ...).

Prejšnji članek301 milijon evrov za bencinske servise OMV v Sloveniji
Naslednji članekVrnitev zračnih ladij leta 2025
logo amt projekt
komerciala@amtprojekt.si|08 200 75 57| Spletna stran

Podjetje AMT projekt, d. o. o. je proizvajalec in prodajalec proizvodov za izgradnjo komunalne infrastrukture (čistilne naprave, cisterne za vode, cisterne za kemikalije, lovilci olja in lovilci maščob, črpališča, greznice, jaški, vodohrani ...).

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.