Rekordne globalne emisije ogljikovega dioksida v letu 2012

Kljub velikemu napredku na področju obnovljivih virov energije in prizadevanj Evropske unije, poročilo IEA (International Energy Agency) prikazuje, da so svetovne emisije ogljikovega dosegle rekordno raven v letu 2012.

Veliko se govori o napredku obnovljivih virov energije. Toliko bolj je zato zaskrbljujoče dejstvo, da je bila ravno v letu 2012 zabeležena rekordna stopnja globalnih emisij ogljikovega dioksida.

Letno poročilo Mednarodne agencije za energijo namreč sporoča, da so se emisije povečale za 1,4 odstotka in dosegla 31,6 gigaton v letu 2012. Dobra novica je, da so ZDA, kot včasih največji onesnaževalec, začele zmanjševati svoje emisije in iskati druge načine pridobivanja energije (na portalu smo že pisali o novih projektih, v katerih sodelujejo ZDA). Slaba novica pa je, da se namesto njih zdaj pojavlja Kitajska, kot novi, največji svetovni onesnaževalec.

Emisije v ZDA so se zmanjšale, ker so se ZDA začele, namesto premoga, posluževati drugih energetskih virov, kot so zemeljski plin in obnovljivi viri energije (predvsem vetrna in sončna energija). ZDA so tako stopnjo emisij znižale na raven, ki so jo imele leta 1990. Na drugi strani pa je Kitajska najbolj povečala stopnjo emisij, in sicer kar na 300 megaton. Japonska je stopnjo emisij prav tako povečala – za 70 megaton, na pravi poti pa je predvsem Evropa, ki je zabeležila 50 megatonski upad emisij.

Sestavljalci poročila so pesimistični in zatrjujejo, da svet ni na pravi poti, da bi znižal globalno temperaturo za 2 stopinji Celzija. Glede na trenutno onesnaženost bi se lahko svetovne temperature še celo dvignile – za 3,6 do 5,3 stopinje. Kot je povedala direktorica Mednarodne agencije za energijo, Maria van der Hoeven: »Podnebne spremembe so precej odkrito zdrsnile na stranski tir prednostnih nalog politike. Vendar pa problemi ne bodo odšli proč – ravno nasprotno, ostali bodo in naše prihodnje generacije bodo plačale ceno.«  

Energijski sektor proizvede kar dve tretjini svetovnih emisij toplogrednih plinov, zato je IEA podala nekaj priporočil za obravnavo emisij v industriji. Predvsem priporočajo zmanjševanje števila novih termoelektrarn in opuščanje subvencij za fosilna goriva.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.