10 najbolj nenavadnih domov na svetu

Skozi zgodovino je človeštvo živelo pod milim nebom, v blatu, snegu, v jamah, gradovih, lesenih kočah in tako dalje. Vsa po vrsti zanimiva domovanja so počasi zamenjale klasične hiše, kot jih poznamo zadnjih nekaj let. Vseeno pa se med njimi vedno najde nekaj nenavadnih domov, ki so vredni ogleda. Bi živeli v katerem izmed spodnjih domov.

Hiša kot v Kremenkčkovih (ZDA)

Televizijska legenda, Dick Clark, je imel dolga leta v lasti hišo iz kamna. Hišo so navdihnili Kremenčkovi in tako je dolga leta dopustoval kot Fred in Vilma. Cena te kamnite vile pa se ustavi pri 3 milijone evrov.

Hiša en kubični meter (Nemčija)

Ta mala hiša se lahko postavi pokonci ali pa ležeče. Težka je le 40 kilogramov zato je ni težko premikati naokoli. Hišo je ustvaril berlinski arhitekt, ki je bil dolga leta begunec in jo je komentiral z besedami: »V življenju begunca ugotoviš, da ti en meter lahko nudi vse kar rabiš.«

Klavir (Kitajska)

Pred več kot desetimi leti je bila na Kitajskem zgrajena zelo zanimiva hiša. V obliki klavirja in violončela je ta ogromna vila. A tu se zanimivosti ne končajo. Hiša se ponoči tudi sveti, glasbo pa lahko poslušajo le v notranjosti.

Prozorna hiša (Japonska)

Po vplivu naših prednikov, ki so živeli na drevesih, so se tako lotili zadeve na japonskem. Hiša sestavljena samo iz lesa nima sten, ampak le temelje. Kdor pravi, da nič  ne skriva je v taki hiši dobrodošel.

Hiša za rolkanje (ZDA)

Hiša za rolkanje je prav to kar ponuja njeno ime. Zunanji in tudi notranji prostori so ustvarjeni tako, da se lahko voziš z rolko. Generacije navdušencev so tako končno dobile rolkarski park in to kar v svojem domu.

Najtanjša hiša (Poljska)

Najtanjša hiša je pravzaprav vstavljena med dve stanovanjski hiši. V širino meri med 92 in 151 centimetri. Ker je v njej živeti bolj težko je uporabljena le kot hostel. Bi prenočili v tako tanki hiši?

Hiša iz vodnega stolpa (Belgija)

Trideset metrov visok vodni stolp je bil med drugo svetovno vojno uporabljen kot skrivališče pred nacisti. Po več desetletjih zapuščenosti pa so ga novi lastniki uredili v moderno stanovanje. Čeprav zunanjost ni zelo prepričljivo moderna, je notranjost pravo nasprotje.

Tobogan hiša (Japonska)

Še enkrat je na seznamu Japonska, ki s svojo hišo v stilu tobogana navdušuje množice. V mladosti si je marsikdo želel, da bi v spodnje nadstropje prišel kar po toboganu. Tu se lahko spustite iz tretjega v pritličje, kar je še boljše.

Hiša v bivši cerkvi (Nizozemska)

V mestu Utrecht je skupina arhitektov preobrazila dve zapuščeni cerkvi v stanovanjska poslopja. Ohranili so bistvo cerkve in dodali moderne elemente stanovanja. Izjemno čudovit projekt, ki bi ga lahko preselili na vse zapuščene objekte.

Življenje v školjki (Mehika)

V hiši zgrajeni v obliki gromozanske školjke, živi več članska družina. Notranjost sta navdihnila Gaudi in Wright, kar se opazi v vsakem prostoru. Vsekakor je zanimivo videti, ampak odločitev, da bi živeli v školjki je še bolj zanimiva.

Prejšnji članekStvari, ki jih potrebuje vsak »man cave«
Naslednji članekKako odmašiti odtoke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.