Kako odmašiti odtoke

Redko se zgodi, da se odtok nenadoma zamaši. Do tega namreč pride le, ko v odtok pade večji kos ali vanj spustimo dovolj gosto snov, ki se zatakne v cevi ali kolenu odtoka.

Običajno pred zamašitvijo najprej voda počasneje odteka, ob tem pa se začnejo tvoriti neprijetne vonjave. Sčasoma, ko se čep v odtoku poveča in cevi še bolj zamastijo, voda ne more več odtekati in pride do popolne zamašitve. Ukrepati je treba že ob prvih znakih. Toda – kako?

Mehansko se lahko lotite z vakuumskim odmaševalcem ali posebno žico za čiščenje cevi.

Če se zamaši straniščna školjka, ki leži nižje od nivoja glavnega kanalizacijskega omrežja, bodite previdni pri uporabi vakuumskega pripomočka z lesenim ročajem. Lahko se zgodi, da bo po uporabi pripomočka odpadna voda udarila nazaj.

Na voljo so tudi različne kemikalije, vseeno pa lahko najprej poskusite težavo rešiti na naraven način.

  1. Kokakola

Najprej poskusite z vrelo vodo. Lonec vode pustite zavreti in ga zlijte v odtok, le previdni bodite, da ne bi popokale ploščice. Če postopek z vrelo vodo ni učinkovit, poskusite s kokakolo. Približno 1,5-2 litra je zlijte v odtok in pustite delovati vsaj 2 uri. Nato sperite z vročo vodo. Fosforna kislina, ki jo pijača vsebuje, bo odstranila obloge v odtočnih ceveh, učinkovita pa je tudi pri odstranjevanju vodnega kamna.

2. Soda bikarbona

Žlico sode bikarbone in žlico soli zmešajte in nasujte v zamašen odtok. Pustite delovati približno 15 minut in vlijte v odtok nekaj vrele vode. Med sodo bikarbono in soljo bo prišlo do kemijske reakcije. Pena, ki bo nastajala, bo pomagala odmašiti odtoke.

Namesto soli lahko sodi bikarboni dodate tudi kis, in sicer v razmerju približno 100ml kisa in 60g sode bikarbone. Prišlo bo do reakcije – snov hitro odlijte v odtok. Lahko tudi najprej v odtok nasujete sodo bikarbono, prelijete s kisom, nato pa pustite delovati, njabolje kar preko noči. Zjutraj sperite s toplo vodo. Za boljši učinek lahko kad ali umivalnik, po tem ko prelijete s kisom, začepite. Kad ali umivalnik napolnite s toplo vodo in odčepite. Pitisk, ki ga bo ustvarila voda, bo pripomogla k še boljšmu učinku.

3. Običajen detergent

Če nimate kokakole ali sode bikarbone, lahko poskusite tudi z detergentom. Nalijte v odtok vodo, v katero ste dodali okoli 50 ml detergenta. Detergent pomaga tudi pri odmašitvi zamašene straniščne školjke.

Kaj ne sodi v odtoke?

umivalnik odtok
Photo by Hello I’m Nik ? on Unsplash

Tako odtoki v kuhinji in kopalnici kot tudi straniščne školjke niso odlagališča za smeti. Vanje zato nikakor ne sodijo naslednje snovi:
– maščoba od cvrtja,
– odpadna olja,
– ostanki hrane,
– kavna usedlina.
Nikar ne varčujte z vročo vodo, ko pomivate posodo. Praški bodo sicer raztpili umazanijo na posodi, a z mrzlo vodo se bodo maščobe kmalu strdile in ‘prilepile’ na cevi.

Maščobe lahko zbirate v posodi in odložite v smetnjak oziroma na depiniji. Preostale ostanke hrane odvrzite v zbiralnik za bio odpadke. Nikar jih ne mečite v straniščno školjko. S tem, ko počasi propadajo v kanalizaciji, ustvarjajo idealne pogoje za življenje podgan in drugih glodavcev. Teh pa si v svojem domu verjetno ne želite, kajne?

>> Preberite več: Kaj ne sodi v straniščno školjko?

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članek10 najbolj nenavadnih domov na svetu
Naslednji članekUhajanje metana iz morskega dna Antarktike

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.