Zastonj ogrevanje: hiša, ki proizvede več energije kot je porabi

Pri načrtovanju pasivne hiše so v arhitekturnem biroju McLean Quinlan Architects inspiracijo črpali v okolici. Preproste in čiste linije se v eno zlivajo s klasično opeko, iz katere je izdelana prednja stran objekta. Objekt estetsko dopolnjuje prav tako opečnat zid na vrtu in diskreten portal.

Sodobna hiša na obrobju Devona je izjemna kombinacija modernega in rustikalnega. V osrčju stavbe je s steklom prekrit atrij, nekakšen zimski vrt, ki v objekt spušča svetlobo.

Notranjost je izpopolnjena z naravnimi materiali različnih tekstur: od terracotte do  grobo brušenega hrasta in ometa iz gline, ki notranjost povezujejo z okolico.

Konstrukcija je izdelana trajnostno, in sicer iz panelnih plošč, polnjenih s poliuretansko peno, na zunanji strani pa je odeta v plošče iz nekorozivne pločevine. Plošče so izjemno trdne, vodo- in zrakotesne. Toplotnih mostov praktično ni, toplotna izolativnost je visoka. Objekt je opremljen s toplotno črpalko zrak/voda, sistemom prezračevanja z rekuperacijo, sončnimi paneli, shranjevalnikom energije, vrhunsko izolacijo, vse zasteklitve pa so 3-slojne. Hiša ni le pasivna – poleg tega, da je energijsko popolnoma samozadostna, ustvarja še višek energije. Za ogrevanje, hlajenje, prezračevanje in električno energijo nasploh tako uporabnikom hiše ni treba plačati niti centa. V prvem letu obratovanja je hiša proizvedla kar 40 odstotkov več energije kot je je porabila. V številkah: proizvedla je 10.450 kWh, od tega pa je kar 4.45o kWh vrnila v omrežje. V poletnih mesecih, ko je izobilje sonca, proizvede mesečno 3.500 kWh, porabi pa le 60 kWh.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako odstraniti ploščice?
Naslednji članekPVC ali ALU okna?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.