Kako odstraniti ploščice?

Razmišljate o prenovi kopalnice ali kuhinje, a vam nasproti stojijo ploščice? Niste edini, saj so to težave mnogih, ki želijo preurediti notranjost svojega doma. Sama odstranitev ploščic je lahko dokaj preprosta, če vam ni mar do njih. Lahko jih le razbijete, vseeno pa lahko pomislite na kakšen drugi način, ki vam lahko omogoča tudi nadaljnjo uporabo istih ploščic.

Pazljivost pri odstranjevanju

Odvisna od načina, ki ste si ga izbrali, je tudi zaščita sebe in okolice. S primernimi rokavicami, obleko, masko in zaščitnimi očali boste zavarovali sebe. Predmete v sobi lahko prekrijete z debelejšo odejo ali prevleko, da jih koščki ploščic ne poškodujejo. Preverite, kje imate napeljane vodovodne cevi, električno napeljavo ali ogrevanje. Ne želite si privoščiti, da poškodujete katero koli od teh napeljav, saj bo to za sabo potegnilo še nekaj denarja in časa.

Odstranjevanje s širokim lomilnikom – perforatorjem

To je najhitrejša, najpreprostejša in najlažja odstranitev ploščic. Obenem pa je najbolj hrupna, materiala ne ohranja, obenem pa sledi veliko pospravljanja. Perforator odstrani ploščico tako, da jo razdeli na majhne koščke in je le mehanična oblika dleta in kladiva. Uporablja se predvsem takrat, ko nimamo želje po ohranitvi ploščic in drugega materiala, saj po uporabi vlada popoln kaos. Delo pa je narejeno.

Odstranjevanje s kljukami

Ko izmed ploščic odstranimo fugirno maso, lahko uporabimo tudi kovinske kljuke. To se po navadi uporablja, ko želimo nadomestiti majhno število ploščic, saj je tako odstranjevanje precej zamudno. Vseeno pa ploščico ohrani celo, če smo pri tem pazljivi.

Odstranjevanje s kladivom

Najbolj pogost način odstranjevanja je prav s kladivom in pomožnim orodjem. Največkrat sta to dleto in ploščat izvijač. Najprej je treba odstraniti fugirno maso izmed ploščic, kar pa storimo z mokro krpo in strgalom. Maso navlažimo nato pa strgamo fugirno maso do podlage. Najverjetneje bo prva ploščica nastradala in ne bo ostala cela, s pazljivim odstranjevanjem pa bi znale cele ostati vse naslednje.

Kladivo in dleto
Kladivo in dleto
Prejšnji članekNepremičnine: 40-odstotni padec v primerjavi z 2019
Naslednji članekZastonj ogrevanje: hiša, ki proizvede več energije kot je porabi

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.