Za manj odpadkov prižgite virtualno svečo z osebnim posvetilom

V Sloveniji naj bi vsak prebivalec letno prižgal 11 svečk, pri čemer se jih največja količina prižge okoli Dneva spomina na mrtve. Odpadne nagrobne sveče se pravilno odlaga v namenske zabojnike, ki jih najdete na pokopališčih in so jasno označeni z napisom “Samo za nagrobne sveče”. Še vedno jih veliko pristane med mešanimi odpadki, tudi pravilno odložene pa prinašajo veliko slabega.

Kot odpadek sveče predstavljajo veliko breme za okolje, saj je zunanji del nagrobnih sveč običajno izdelan iz kombinacije polipropilena (PP) in polivinilklorida (PVC) in ga ni mogoče v celoti snovno predelati. Notranjost sveč je iz parafina, ki je nerazgradljiv stranski produkt predelave nafte.

Po podatkih, s katerimi razpolaga pa Carinski urad RS, je bilo samo v letu 2012 danih na trg 5.855.056 kg nagrobnih sveč. Povprečno vsaka tona odpadnega materiala porabljenih sveč predstavlja 1 kubični meter volumna. Če bi odložili ta odpadek na površino, ki jo predstavlja kvadrat s stranicami 5 x 5m, bi dobili 40m visok kup. Vsako leto.

Poleg tega tudi ob gorenju nagrobnih sveč nastajajo delci in strupeni hlapi, podobni avtomobilskim izpušnim plinom, ki so zdravju škodljivi. Odlična alternativa je tako ta, da se okojnim poklonimo z lepo mislijo, leseno svečko, eko solarno svečko (določene po trajanju delovanja nadomestijo kar do 143 klasičnih nagrobnih svečk) ali katero drugo alternativno in okolju prijaznejšo rešitev, lahko pa prižgete tudi virtualno svečo Ministrstva za okolje, kjer lahko dopišete tudi posvetilo.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekNajboljši topingi za vročo čokolado
Naslednji članekKako poskrbeti za strmo streho?

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.