Kako poskrbeti za strmo streho?

Delavci na strehi

Večina hiš, ki jih vidimo in v katerih živimo, ima klasične strme strehe, ki omogočajo enostaven odvod padavin. Glede na to, v kakšnem okolju smo, moramo prilagoditi naklon strehe. Kjer pada več padavin, pridejo v poštev bolj strme strehe kot nekje, kjer pada manj padavin. Glede na naklon strehe delimo na ravne, položne in strme.

Ravne strehe imajo naklon do 5 stopinj, položne med 5 in 30 stopinj, strme strehe pa nad 30 stopinj. Strme strehe so značilne predvsem za alpski svet, kjer so visoki vplivi okolja in vremena, zato je ključnega pomena, da je streha izdelana natačno in iz najbolj kakovostnih materialov, ki zagotovijo ustrezno zaščito vašega doma.

Pomembnost toplotne izolacije

V alpskem svetu smo priča veliki količini padavin skozi celotno leto. Zato so naše hiše opremljene s strmo streho, ki omogoča hitrejše odtekanje vode. Pozimi večji naklon strehe omogoča, da sneg hitro zdrsne s strehe in se hitreje odtaja. Če sneg namreč ostaja na strehi, povzroča večjo možnost zamakanja.

Streha

Številni domovi imajo v mansardnem prostoru urejene bivalne prostore, s čimer se maksimizira bivalni prostor hiše. Ker se mansarda nahaja neposredno pod streho, je ključnega pomena, da poskrbimo za odlično toplotno izolacijo strme strehe. Ta bo namreč zagotovila, da toplota ostane v našem domu in naše položnice pozimi ne dosežejo vrtoglavih zneskov.

Sestava strme strehe

Strma streha je sestavljena iz treh plasti. Prva je kritina, ki predstavlja prvo zaščito pred zunanjimi vplivi. Pod njo se nahaja drugi vodonosnik. Podstreha, podkritje ali podložna folija tu nastopajo kot druga zaščitna plast pred vlago in vremenskimi vplivi. Njihova naloga je zaščita pred vdorom vode v strešno konstrukcijo in izolacijo. Sledi toplotna izolacija. Ta je izjemno pomembna za prihranek pri energiji in vpliva na višino stroškov ogrevanja.

Rdeča streha

Tretja plast je parna zapora. Ta mora biti zagotovljena pri vsaki strešni konstrukciji, če želimo preprečiti prodiranje vlage iz notranjosti v toplotno izolacijo. Le tako namreč lahko preprečimo nastanek plesni in gnilobe zaradi kondenzacije vlažnosti zraka v prostoru. Z vlažnostjo toplotne izolacije se znatno zmanjša izolacijska učinkovitost.

Poskrbite za kvalitetno streho

Streha je najbolj izpostavljen del vsake stavbe, zato je izredno pomembno, da izberemo le najbolj kakovostno. Vsak vložek v streho se obrestuje, saj zagotavlja večje prihranke pri ogrevanju in hlajenju prostorov, udobju (varuje pred nastankom plesni in gnilobe na strešni konstrukciji) in občutek varnosti.

Sistemske rešitve za sanacijo strehe in novogradnje ponuja družinsko podjetje Bauder, ki velja za sinonim za kakovostne, varne, obstojne, gospodarne in trajnostne strehe. V svoji ponudbi imajo folije za podkritje, ločilne plasti, parne zapore, izolacije in še veliko več.

tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Prejšnji članekZa manj odpadkov prižgite virtualno svečo z osebnim posvetilom
Naslednji članekAli je lahko streha lepa, močna in hkrati lahka?
tomo.znidarsic@bauder.si | 041 729 331 | Spletna stran

Podjetje Bauder Vam nudi strokovno svetovanje kot tudi proizvode za tesnjenje, izolacijo, ozelenitev in tako ponudi varne rešitve projektantom, arhitektom in vsem, ki se ukvarjajo z streho.

marketing [afna] nevtron.eu

Marketing

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.