Trajnostna gradnja, ki osupne

Arhitekturni biro Mario Cucinella Architects je izdelal trajnostno stvabo, ki s pomočjo številnih aktivnih in pasivnih elementov drastično znižuje ogljični odtis.

Sedež italijanske  Agencije Emilije-Romanije za okolje (Agenzia regionale per la prevenzione, l´ambiente e l´energia dell´Emilia-Romagna, ARPAE), je poslovni objekt, obdan z lesom in opremljen s kar 112 pametnimi dimniki, ki služijo uravnavanju kakovosti zraka, svetlobe in energije. Stavba je skoraj v celoti samozadostna in se minimalno opira na druge tehnične sisteme.

Prva javna hibridna stavba, ki se stoji v Ferrari, obsega kar 53.000 kvadratnih metrov površine. Izdelano ima osrednje dvorišče. Izdelana je iz stekla in obložena s tankimi lesenimi ploščami, s čimer se dodobra zliva z naravno gozdno okolico. Konstrukcija objekta, ki jo je oblikoval Mario Cucinella, je izdelana tako, da je stavba zmožna dosegati najvišjo raven okoljske trajnosti, temu primerno so izbrani tudi materiali.

Privlačna rešitev je predvsem streha, izdelana in kar 112 nekakšnih dimnikov. Vsak ima izjemno pomembno vlogo pri uravnavanju energetske rabe stavbe. Dimniki omogočajo dotok naravne svetlobe v prostor, na nekaterih pa so nameščeni sončni paneli, ki zagotavljajo dovolj energije za celotno stavbo.

Sistem pasivne gradnje se prilagaja temperaturi okolja in drugače deluje poleti kot pozimi. V vročih poletnih mesecih dimniki dovajajo v prostore zrak in omogočajo bolj zdravo delovno okolje za zaposlene in obiskovalce. Pozimi kot nekakšen rastlinjak črpajo toploto iz okolja in ohranjajo prostore tople. Poraba energije je zaradi prilagodljivega sistema majhna.

Vir: https://www.mcarchitects.it/
Vir: https://www.mcarchitects.it/
Vir: https://www.mcarchitects.it/
Vir: https://www.mcarchitects.it/
Vir: https://www.mcarchitects.it/

 

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekKako čista je vaša deska za rezanje?
Naslednji članekTo so najbolj umazani predmeti v vašem domu

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.