Kako čista je vaša deska za rezanje?

Deska za rezanje je nepogrešljiv pripomoček v vsakem gospodinjstvu, a hkrati, ob neustreznem vzdrževanju, pravo prgišče bakterij. Kako jo ustrezno vzdrževati in kakšno izbrati?

Ker so bakterije nevidne, se njihove prisotnosti velikokrat sploh ne zavedamo. Prav zato je zavestno, redno in skrbno čiščenje kuhinje in kuhinjskih pripomočkov bistvenega pomena za preprečevanje zastrupitev s hrano. Po podatkih NHS Direct naj bi se na rezalni deski nahajalo celo več kot 200% več bakterij kot na straniščni školjki!

Da bi preprečili kontaminacijo, nekateri priporočajo uporabo različnih barv rezalnih desk za različna živila. Tako sadje in zelenjavo recimo režete na zeleni deski, meso na rdeči, kuhano hrano na rumeni, surovo na beli … A vendar se je tega včasih težko držati, nenazadnje tudi nimamo vsi doma cele barvne palete rezalnih desk. Preverite  nekaj enostavnih nasvetov, da bo vaša rezalna deska vedno čista.

deska za rezanje

Pravilna raba:

– če uporabljate leseno desko, le-to redno (enkrat mesečno) mažite z mineralnimi olji za nego lesenih desk ali mešanico lanenega olja in medu (za premazovanje desk ne uporabljajte rastlinskih olj, ker ta postanejo žarka);

– s plastičnih desk redno odstranjujte madeže, in sicer tako, da jih zvečer zdrgnete z limoninim sokom, pustite čez noč delovati in zjutraj dobro umijete;

– deske umijte po vsaki uporabi: zdrgnite jih pod vročo tekočo vodo z malo detergenta, sterilizirajte jih s prevreto vodo, ali pa jih, v kolikor je to mogoče, umijte v pomivalnem stroju na temperaturi najmanj 65°C;

– če na deski režete surovo meso, desko po uporabi dezinficirajte.

Česa ne smete:

– lesenih desk nikoli ne umivajte v pomivalnem stroju in ne namakajte v vodi, ker se bodo prepojile z vodo in popokale;

– surovega mesa, še posebej perutnine, ne režite na isti deski kot kuhanega ali pa sadja in zelenjave, ne da bi vmes desko dodobra umili;

– desk za rezanje ne sušite s kuhinjskimi krpami, saj lahko povzročijo kros-kontaminacijo – uporabite raje papirnate brisačke.

Izbira materiala …

Ne veste kakšno desko izbrati?

Steklene deske so privlačne in moderne, odporne na vročino in zato primerne za odlaganje vročih posod. Prav tako so odporne na vonjave in madeže, vendar manj ostri noži na njih radi drsijo, sekljanje pa je dokaj glasno.

Plastične deske so enostavne za nego, saj jih je mogoče prati v pomivalnem stroju. Ne pozabite le, da jih je potrebno prati na najmanj 65°C, da z njih odstranite škodljive bakterije. Ker niso porozne, je vonjave in madeže z njih enostavno odstraniti, poleg tega so cenovno ugodne. Njihova največja pomanjkljivost je, da niso odporne na visoke temperature, zato jih ne morete uporabljati kot podstavek za vročo posodo.

Lesene deske vam bodo služile dolga leta, če jih boste redno oljili. So odporne na vročino, vodo, so trdne in trajne, poleg tega pa bodo vaši noži na njih ostali dlje časa ostri. Čeprav se bakterije lahko vpijejo v les, v njem ne preživijo in se ne morejo razmnoževati.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPoznate prednosti toplotnih črpalk ZRAK-VODA?
Naslednji članekTrajnostna gradnja, ki osupne

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.