Sončne celice nad avtocesto za hitrejši prehod k bolj trajnostnemu pridobivanju električne energije

Evropski raziskovalci nad nemško avtocesto načrtujejo postavitev nadstreška, zgrajenega iz sončnih celic, s katerim bi lahko ustvarili skoraj 10 % povpraševanja po električni energiji v državi.

Razvpito nemško avtocestno omrežje, kjer lahko vozniki svoje konjičke preizkusijo do želenih hitrosti, želijo izkoristiti za pridobivanje elektrike v državi. Na tem delu namreč, zaradi visokih hitrosti mimovozečih se voznikov, nastaja velika stopnja onesnaževanja. Zdaj nemški in avstrijski raziskovalci poskušajo ugotoviti, kako bi lahko gosto omrežje avtocest, ki pokriva 2,6 % celotnega območja Nemčije, uporabili za pomoč okolju.

Začel se je tri leta trajajoč projekt, s katerim bodo ocenili, ali bi nadstreški, ki bi pokrivali odseke avtocest in bi bili opremljeni s sončnimi sistemi, lahko prispevali k bolj trajnostno naravnanemu pridobivanju električne energije v Nemčiji.

Teoretični potencial je izjemen. Po besedah ​​Martina Heinricha, vodje skupine za postavitev omenjenih nadstreškov na nemškem Inštitutu za sončne sisteme Fraunhofer (ISE), bi, če upoštevamo porabo električne energije v Nemčiji leta 2019, pridobljena sončna energija zadostovala za dobrih 9 % državnih električnih potreb – ali skoraj tretjino porabe električne energije v zasebnih gospodinjstvih.

Ni pa mogoče pokriti vseh odsekov avtoceste, saj njeni deli potekajo tudi skozi predore, pod mostovi ali v senčnih odsekih, kar bi bilo za proizvodnjo sončne energije neučinkovito.

Poleg proizvodnje električne energije raziskovalci sodelujejo tudi s podjetjem Foster Industrietechnik, da bi ugotovili, ali bi lahko nadstreški z zaščito asfalta ponudili dodano vrednost za vzdrževanje cest.

Raziskovalci načrtujejo postavitev demonstracijske strehe, ki bo dolga približno 40 metrov, za čas enega leta. V tem času bodo preučili, kakšna je energetska donosnost, obremenitev vetra in snega, stabilnost in varnost pred udarci, možnosti vzdrževanja in prometna varnost.

Ni še povsem jasno, kakšni bodo stroški gradnje teh sončnih nadstreškov na avtocesti, vendar najboljše ocene kažejo, da bodo enaki ali nekoliko višji od stroškov postavitve tovrstnih naprav v zasebnih domovih.

VIRInhabitat
Prejšnji članekEko hišica z izolacijo iz plute
Naslednji članekČiščenje nape še ni bilo tako preprosto

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.