Se bodo v Abu Dabiju »hladili« s solarno oazo?

V Abu Dabiju so izbrali zmagovalne predloge na natečaju, imenovanem »Cool Abu Dhabi«, ki je potekal na svetovni ravni in se je ukvarjal z iskanjem trajnostne rešitve za ublažitev učinkov segrevanja tega mesta. Veliki zmagovalec je evropsko arhitekturno podjetje Mask Architects in njihov predlog »Oasys«, njihov dizajn pa predvideva uporabo sončne energije z modularnimi strukturami, podobnimi palmam, ki bi zaščitile pred naravnimi vplivi. Večnamenski prostori v dizajnu se lahko uporabljajo tudi za različne funkcije, od kavarn in maloprodajnih stojnic do razstavnih prostorov.

Projekt Oasys podjetja Mask-Architects Projekt Oasys podjetja Mask-Architects

Predlog Oasys podjetja Mask Architect pritegne pozornost z masivnimi zgradbami, ki jih navdihujejo palme, ki naj bi bile obložene s sončnimi paneli in integrirane z lučmi in šobami, ki bi v zrak razprševale osvežujočo meglo, kot bi dihale. Oblika sistema je modularna struktura in vključuje »temeljno podlago«, ki pod površino skriva vso tehnično opremo – vključno z vodnimi in električnimi vodniki ter sončnimi baterijami. Moduli se lahko med seboj povežejo v različnih konfiguracijah, da ustrezajo različnim nastavitvam, medtem ko bi okoli modulov posadili bujno krajino, s čemer bi oblikovali prostor bolj podoben oazi.

Projekt Oasys podjetja Mask-Architects»Na zasnovo oblikovanja »Oasis« je v veliki meri vplivala potreba po ustvarjanju bolj zelenega mesta in ustvarjanju prave oaze sredi mesta,« so pojasnili v podjetju Mask Architects. »Naš koncept se ponaša z prilagodljivimi in zamenljivimi linijami, tako da se vse funkcije na prostem enostavno prilagodijo, zato se mehanizem lahko uporablja za vrsto različnih funkcij,« dodajajo.Projekt Oasys podjetja Mask-Architects - ponočiSicer pa se je natečaj Cool Abu Dhabi zaključil v začetku letošnjega leta in organizatorji so prejeli več kot 300 prijav iz skoraj 70 držav. Deset zmagovalnih del je bilo objavljenih po spletu in vsak je prejel po 10.000 ameriških dolarjev denarne nagrade.

VIRInhabitat
Prejšnji članekTop 10 sobnih rastlin leta 2020 in trendi za leto 2021
Naslednji članekSončna očala, narejena iz oceanske plastike
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.