Top 10 sobnih rastlin leta 2020 in trendi za leto 2021

Že samo ena rastlina v vašem domu lahko izboljša kakovost zraka in doda čudovit pridih narave. Ker veliko ljudi zaradi koronavirusa ostaja doma, postajajo rastline priljubljen in enostaven način za popestritev notranjih prostorov, balkonov ali verand. Katere rastline pa so najbolj priljubljene? Raziskava Flowercarda razkriva najbolj trendovske sobne rastline leta 2020 in kaj pričakovati leta 2021.

Kaktus

Ljudje imajo radi kaktuse. Te rastline ne zahtevajo napornega »vzdrževanja«, kljub temu so zanimivega videza, zlasti vrste, kot so Fishbone (ribja kost), Mistletoe (omelo) ali Bunny Ear (zajčja ušesa). Njihova priljubljenost se je povečala za več kot 2000 %, kar pomeni, da so te rastline ta trenutek še posebej trendovski dodatek vsakemu domu. Vsekakor pa velja opozoriti, da majhni otroci in hišni ljubljenčki ne sodijo v bližino teh bodičastih rastlin.

Kaktus Bunny ear oziroma zajčja ušesa.Kaktus Bunny ear oziroma zajčja ušesa.
Kaktus Bunny ear oziroma zajčja ušesa.

Blue Star Fern oziroma phlebodium aureum

Tudi t. i. Blue Star Fern oziroma phlebodium aureum je v zadnjih 10 letih zabeležila velik napredek, kar za 1795 %. Te sobne rastline so v šibki svetlobi čudovito zelene barve. Praproti Blue Star obožujejo vlažno zemljo, zaradi česar pretirano zalivanje ni usodno. Ravni, dolgi listi se prav tako lepo razširijo, da dajo poljubnim območjem veliko barve.

Blue Star Fern oziroma phlebodium aureum
Blue Star Fern oziroma phlebodium aureum

Žametna kalatheja

Žametna kalatheja oziroma Velvet Calathea naj bi bila ena največjih zvezd leta 2021 s 1291-% rastjo priljubljenosti. Široki, dvobarvni zeleni listi, poimenovani po njihiovu žametni teksturi, imajo vzorec ribje kosti, ki je nekoliko podoben perju. Uspeva v senčnih, vlažnih okoljih in ne potrebujejo veliko vode. Posvetite jim nekaj posredne sončne svetlobe in uživali boste v njihovi privlačni lepoti.

Žametna kalatheja oziroma Velvet Calathea
Žametna kalatheja oziroma Velvet Calathea

Kačja rastlina oziroma Sansevieria Zeylanica

Kačje rastline, poznana tudi kot Sansevieria Zeylanica, ni težko vzdrževati, kljub temu pa je prelepega videza. Na tretjem mestu kot ena izmed najbolj priljubljenih sobnih rastlin leta 2020 ima ta rastlina visoke, tanke liste v več zelenih odtenkih. Uspeva z nekaj posredne svetlobe in malo vode, zato je idealna za vsako domače okolje.

Kačje rastline oziroma Sansevieria Zeylanica
Kačje rastline oziroma Sansevieria Zeylanica

String of Hearts oziroma Vrvica src

S čudovitimi, edinstvenimi listi v obliki srca nas ne čudi, da je priljubljenost rastline String of Hearts poskočila za kar 1057 % v preteklem letu. Pri tej rastlini morate biti previdni pri zalivanju. Tla naj bodo spomladi in poleti rahlo vlažna in ne skrbite, ko rastlina jeseni in pozimi miruje. Vaše potrpljenje bo nagrajeno spomladi in poleti, ko bo rastlina obrodila prelepe vijolične cvetove. Postavite jo višje, saj njeni listi lepo padejo navzdol.

String of Hearts oziroma vrvica src
String of Hearts oziroma vrvica src

Chinese Money Plant oziroma kitajska rastlina denarja

Chinese Money Plant se s 668-odstotnim povečanjem priljubljenosti uvršča na osmo mesto med desetimi sobnimi rastlinami, ki se lahko pohvalijo z največjo priljubljenostjo. To ne preseneča glede na to, da ima velike, privlačne liste. Namenite ji veliko svetlobe in ne zalivajte je preveč. Če bodo listi povešeni listi jim enostavno dodajte malo vode.

Chinese Money Plant oziroma kitajska rastlina denarja
Chinese Money Plant oziroma kitajska rastlina denarja

Sivka

Trenutno je prav tako v trendu sivka, ki se uvršča na drugo mesto na lestvici najbolj priljubljenih sobnih rastlin leta 2020. Komu ne bi bila všeč značilna vijolična barva in prijeten vonj te rastline? Uporabite jo lahko kot okras ali vejice položite po prostorih.

Sivka
Sivka

Aloe Vera najbolj priljubljena v letu 2020

Aloe Vera si je s prvo mesto najbolj priljubljene sobne rastline leta 2020 prislužila z neverjetnimi 19.332.400 iskanj. Pohvali se lahko s svojim privlčnim videzom in koristnosrjo, saj se v visokih in debelih steblih teh rastlin skrivajo sokovi, ki pomirjajo izpuščaje ali opekline.

Aloe Vera
Aloe Vera
Maja Markovič

Novinarka

VIRInhabitat
Prejšnji članekRekordna mesečna proizvodnja električne energije v zadnjih 17 letih
Naslednji članekSe bodo v Abu Dabiju »hladili« s solarno oazo?
Maja Markovič

Novinarka

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.