Sončna očala, narejena iz oceanske plastike

Sredi pacifiškega oceana pluje otok plastičnih odpadkov. Številne organizacije so se združile, da bi očistile to območje in odpadke odpeljale na kopno, kjer pa večinoma končajo na odpadu. Nizozemska neprofitna organizacija The Ocean Cleanup pa je oceansko plastiko izkoristila za reciklažo in iz njih ustvarila modna sončna očala.

Skupno delo je osnova

Organizacija je več let razvijala sistem zbiranja odpadkov in ga sčasoma tudi razvila ter ga lani uporabila v pacifiškem oceanu. Ekipa več kot 90 inženirjev, raziskovalcev, znanstvenikov in računalničarjev je uspešno vrnila zbrane odpadke na kopno. Plastika je bila nato skrbno spakirana in označena z namenom transparentnosti celotnega procesa. Njihov cilj je zagotoviti, da uporabijo ravno plastiko iz tega otoka plastičnih odpadkov.

Sončna očala na mizi
Foto: The Ocean Cleanup

Plastika je bila nato reciklirana in iz nje ustvarjena močna, zdržljiva plastika, ki se je uporabila pri izdelavi sončnih očal. Te je v Kaliforniji oblikoval Yves Béhar, izdelane pa so bile v Italiji. Vsak kos očal se lahko nadaljnje reciklira. Ker je količina pridobljene plastike omejena, so proizvedli le manjše število sončnih očal.

Upanje za prihodnost

Vpliv je kljub temu velik. S prodajo vseh sončnih očal prve serije bodo lahko odstranili plastične odpadke iz površine, velike za 500 000 nogometnih igrišč. Ves dobiček bo vrnjen v proces, saj si podjetje prizadeva očistiti oceane. Ne gre za enkraten dogodek, pač pa nameravajo to še ponoviti.

Morski odpadki urejeno ležijo na tleh, poleg stoji ustanovitelj podjetja
Foto: The Ocean Cleanup

Boyan Slat, ustanovitelj in direktor The Ocean Cleanup, pravi: »Neverjetno je pomisliti, da je ta plastika lani še onesnaževala naše oceane, zdaj pa je spremenjena v nekaj lepega, kar pomeni, da spreminjamo problem v rešitev. The Ocean Cleanup je tukaj zaradi naših podpornikov, zato me veseli, da so ta sončna očala zgolj še ena priložnost za vse, ki si želijo biti del te akcije in nam pomagajo povečevati naš učinek. Hvaležen sem za podporo naših sledilcev in partnerjev in za njihovo predanost pri realizaciji tega zelo pomembnega koraka na naši misiji očiščenja svetovnih oceanov.«

VIRInhabitat
Prejšnji članekSe bodo v Abu Dabiju »hladili« s solarno oazo?
Naslednji članekČistejši zrak v Evropi povzroča manj smrti

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.