Ponovna uporaba plastike med pandemijo?

Plastične vrečke, posode, skodelice, kozarci in ostalo za večkratno uporabo so v današnjem svetu, prenasičenem s plastiko za enkratno uporabo, nekaj dobrodošlega – oziroma so to bili, dokler se ni začela pandemija. Ob začetku pandemije so mnogi izrazili zaskrbljenost, kar se tiče ponovne uporabe plastike, češ da bi ta lahko pospešila širjenje virusa. Skupina 119 znanstvenikov iz 18 držav je te trditve nedavno ovrgla in objavila dokument, ki trdi, da je ponovna uporaba plastike popolnoma varna.

Zaradi omenjenih skrbi je mnogo kavarn, restavracij in trgovin po svetu prenehalo sprejemati skodelice, vrečke in ostale izdelke iz plastike za večkratno uporabo. S tem se je ustavil napredek, za katerega so se okoljevarstveniki tako dolgo borili, in ki ga kljub temu še vedno upošteva dokaj malo ljudi. Še tisti, ki so razvili bolj ekološke navade, so bili v času pandemije prisiljeni iti nazaj na stara pota. Številni okoljevarstveniki proizvajalce plastike obtožujejo, da so izkoristili trenutno situacijo za poudarjanje prednosti plastike za enkratno uporabo.

Vrečke za večkratno uporabo

Eden od podpisnikov izjave o varnosti uporabe plastike za večkratno uporabo, profesor Charlotte Williams z univerze v Oxfordu, trdi, da COVID-19 ne bi smel ustaviti prizadevanj za trajnostno prihodnost. Meni, da je plastika velik problem, ki ne sme postati manj pomemben zaradi pandemije: plastika predstavlja 80 % odpadkov v morju. Evropa ima naslednje leto v načrtu prepoved vse plastike za enkratno uporabo. Mnogi strokovnjaki so zaskrbljeni, da proizvajalci plastike želijo te načrte prestaviti, pandemija pa je dobra priložnost za tovrstna prizadevanja.

Zgoraj navedeni dokument, pri izdelavi katerega so sodelovali epidemiologi, virologi, biologi in zdravniki, restavracije in posameznike spodbuja k nadaljevanju uporabe posod za večkratno uporabo. Pogoj za to je le, da se upošteva zdravstvene predpise in visok standard higiene. Koronavirus se namreč primarno širi preko kapljic izdihanega ali izkašljanega zraka, ne pa preko fizičnega kontakta s površinami. Slednje je sicer mogoče, a je pranje plastike za večkratno uporabo veliko učinkoviteje od zanašanja na plastiko za enkratno uporabo. Razlog za to tiči v tem, da se večina ljudi ne trudi s čiščenjem slednje, ker domnevajo, da je varna. Virus seveda ni prav nič izbirčen pr tem, ali gre za plastiko za enkratno ali večkratno uporabo: v stik z obema.

Plastika za enkratno uporabo

VIRInhabitat
Prejšnji članekKatera barva sten je najboljša za vaše astrološko znamenje
Naslednji članekGradnja dimnika

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.