Gradnja dimnika

Gradnja dimnika je veliko bolj zahtevno delo kot je morda videti na prvi pogled. Sice ne tako obsežen element lahko, če ni ustrezno postavljen, predstavlja nevarnost za okolico ter ogroža življenja – naše in od drugih. Še kako pomembno je zato, da pri izdelavi dimnika upoštevamo vse najvišje standarde in smernice.

Material

Ni vseeno, iz kakšnega materiala je dimnik izdelan. Ko med široko paleto dimnikov izbirate, katerega izbrati zase, izberite dimnik, izdelan iz najkakovostnejših materialov. Tak dimnik bo lahko dolgo (in varno) opravljal svoje naloge.

Za novogradnje se običajno za najboljšo rešitev izkažejo šamotni oziroma keramični dimniki. Po eni strani je tovrsten dimnik preprost za vgradnjo, po drugi pa izpolnjije vse pogoje in zahteve sodobne gradnje. Nekateri se odločajo tudi za dimnike iz inoxa. Ti so primerni, če pri gradnji hiše ali drugega objekta še niste predvideli dimnika, sedaj pa bi ga želeli imeti. Uporablja se ga tudi v novogradnjah ali pa za sanacije že obstoječih dimniških sistemov. So razmeroma lahki in vgradnja je preprostejša

Iz katerega materiala dimnik postaviti, je odvisno tudi od tega, na kakšna goriva bomo objekt ogrevali. Nekateri sistemi niso primerni za trda goriva (ustvarja se podtlak) drugi niso za plin in olje (ustvarja se nadtlak).

Vrsta in velikost

Dimnik nikakor ni ‘okras’. Kakšen naj bo, se določi že v projektantskem načrtu. Vsako naknadno spreminjanje je lahko izjemno drag  pa tudi dolgotrajen poseg. Zato se je dobro že v času projektiranja trdno odločiti, na kakšen način in s katerimi gorivi bomo ogrevali objekt. Upoštevajo se torej številni dejavniki:

– način ogrevanja,
– vrsta kurilne naprave,
– višina stavbe,
– lokacija kurilne peči v hiši,
– toplotna moč kurilnega kotla in njegov izkoristek.

Presek dimnika mora biti vsaj takšen, kot je presek notranje tuljave, ki odvaja dimne pline iz naše kurilne naprave. Lahko je širši, a naj ne bo ‘predimenzioniran’.

Dimnik je izpostavljen po eni strani visokim temperaturam, po drugi pa tudi vlagi, zunanjim vremenskim vplivom, temperaturnim razlikam in agresivnim snovem. Prav zato naj dimnik ustreza najzahtevnejšim pogojem, naj bo izdelan iz res kakovostnih materialov in naj v višino sega toliko, da ne bo preveč izpostavljen vsem mogočim vplivom.

Višina dimnika (ali naj bo višji od slemena ali ne) je odvisno od tega, koliko je oddaljen od slemena. Če dimnik poteka skozi sleme, naj bi v višino sega vsaj 30 cm nad slemenski strešnik.

Vratca in odvodna cev

Dimniška vrtca naj bodo nameščena tako, da je omogočeno redno vzdrževanje in čiščenje. V bližini naj ne bo lesa (ali drugih gorljivih materialov.

Kako visoko naj se odvodna cev iz kurilne naprave prikljuiči v dimnik? V prvi vrsti je odvisno od višine kurilne naprave. Večina jih ima priklop na zgornji strani, če je cev potegnjena v višino po prostoru in se v dimnik priključi višje, bo tudi več toplote uhajalo v prostor.

Urednica portala MojPrihranek.si

Prejšnji članekPonovna uporaba plastike med pandemijo?
Naslednji članekMinimalna višina za maksimalno udobje

Urednica portala MojPrihranek.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.