Na Norveškem najdene ogromne zaloge fosfatne kamnine, ključne za izdelavo električne baterije

An aerial view of an open pit phosphate mine
Foto: BrianBrownImages iz iStock

Na Norveškem je bila odkrita ogromna podzemna zaloge fosfatne kamnine visoke kakovosti, po trenutnih ocenah rudnik velja celo za največjega na svetu. Ta zaloge je dovolj velika, da zadosti svetovnemu povpraševanju po gnojilih, sončnih celicah in baterijah za električne avtomobile v naslednjih 50 letih, trdi podjetje Norge Mining, ki izkorišča to bogastvo.

Aerial view of large electrical power plant with many rows of solar photovoltaic panels for producing clean ecological electric energy in morning. Renewable electricity with zero emission concept.
Foto: Bilanol iz iStock

Fosfatna kamnina je ključna surovina za proizvodnjo fosforja v gnojilni industriji in je bila vključena v marčevski predlog Evropske komisije za zakon o ključnih surovinah. Norveška zaloge se ocenjuje na vsaj 70 milijard ton, kar je tik pod 71 milijardami ton dokazanih svetovnih rezerv, kot jih je ocenila ameriška geološka služba v letu 2021.

Največje do sedaj znane zaloge fosfatne kamnine na svetu se nahajajo v Zaharavi v Maroku in znašajo približno 50 milijard ton. Naslednje največje zaloge se, glede na ameriške ocene, nahajajo na Kitajskem (3,2 milijarde ton), v Egiptu (2,8 milijarde ton) in  v Alžiriji (2,2 milijarde ton). “Ko najdemo nekaj takega v Evropi, kar je večje od vseh drugih virov, ki jih poznamo, je to zelo pomembno,” je dejal Michael Wurmser, ustanovitelj podjetja Norge Mining, ki je odkrilo to zaloge. Evropska komisija je v izjavi za EURACTIV pozdravila potrditev ogromne norveške zaloge fosfatne kamnine. “Ta odkritje je resnično odlična novica, ki bi prispevala k ciljem predloga Komisije o zakonu o ključnih surovinah,” je dejal predstavnik izvršilne oblasti EU v elektronskem sporočilu.

Električni avtomobili in sončne celice

charging EV car electric vehicle clean energy for driving future
Foto: coffeekai iz iStock

Približno 90% rudarjene fosfatne kamnine se uporablja v kmetijstvu za proizvodnjo fosforja v gnojilni industriji, za katerega trenutno ni nadomestka. Vendar pa se fosfor uporablja tudi pri proizvodnji sončnih celic in baterij litij-železovega fosfata (LFP) za električna vozila, pa tudi polprevodnikov in računalniških čipov, čeprav v manjših količinah. Vsi ti izdelki so bili s strani Evropske unije označeni kot “strateško pomembni”, da bi ohranili status Evrope kot globalnega velikana pri proizvodnji ključnih tehnologij za zeleno in digitalno prehodnost.

Vendar pa lahko glavne proizvajalke, kot sta Kitajska in ZDA, “poskušajo zaščititi svoje domače zaloge z omejevanjem izvoza. Prihodnje prekinitve dobave bodo zato “verjetno geopolitične in gospodarske narave, preden se svetovne zaloge izčrpajo. Znane rezerve fosfatne kamnine visoke kakovosti se počasi izčrpavajo in jih držijo štirje ali pet velikih dobaviteljev izven Evrope.

Izkopavanje fosforja povzroča tudi onesnaževanje in, če so pred časom to pomembno surovino proizvajali na Nizozemskem, so to opustili zaradi evropskih okoljskih standardov. A na Norveškem zna biti drugače. Norveška bo namreč sposobna upoštevati strožje okoljske standarde pri izkopavanju, s pomočjo tehnologije zajemanja in shranjevanja ogljika. Skandinavci imajo edinstveno prednost pred azijskimi konkurenti, ko gre za spoštovanje strogih okoljskih standardov pri izkopavanju in predelavi mineralov. Država uspešno uporablja napredno tehnologijo zajemanja in shranjevanja ogljika (CCS), kar ji omogoča preseganje trenutnih okoljskih praks azijskih tekmecev.

Prvo odkritje že leta 2018

Odkritje je sprva leta 2018 uspelo podjetju Norge Mining na podlagi informacij, ki jih je zagotovil Norveški geološki inštitut. Podzemno nahajališče rude, ki je prvotno ocenjeno, da se razteza 300 metrov pod površino, se je dejansko raztezalo v globino 4.500 metrov, je ugotovilo podjetje. “Ko smo to odkrili, smo izvedli dva programa vrtanja na dveh območjih. Na teh dveh območjih smo v globini do 400 metrov določili dve nahajališča svetovnega razreda, ki skupaj omogočata oskrbo surovin za vsaj 50 let,” je povedal Wurmser.

Vrtanje na globini 4.500 metrov je trenutno nemogoče, zato so geologi, ki delajo na projektu, ocenili le tretjino obsega do globine 1.500 metrov od površine. “Skupaj gre za vsaj 70 milijard ton mineralizirane fosfatne kamnine,” je povedal Wurmser za EURACTIV.

Norveška nahajališča poleg fosfata vsebujejo tudi vanadij in titan, ki ju EU prav tako uvršča med kritične surovine in se uporabljata v letalski in obrambni industriji. Wurmser teh najdišč zaenkrat ni komentiral.

Kaj je z dovoljenjem?

Po končani raziskovalni fazi se Norge Mining želi premakniti na naslednjo stopnjo v rudarski proizvodnji. Po besedah Wurmsa norveška vlada zelo podpira projekt in je decembra izjavila, da bodo vsi projekti kritičnih surovin v Norveški deležni hitrega odobritvenega postopka. Podjetje trdi, da so izpolnjeni osnovni pogoji za pridobitev rudarskih dovoljenj, vključno z ekonomskimi študijami izvedljivosti.

Drugačne pa so razmere na ravni EU. V svojem predlogu zakona o kritičnih surovinah (CRM) je Evropska komisija marca fosfor in fosfatno kamnino uvrstila med “kritične”, vendar ne med “strateške” minerale, ki so predmet 40-odstotnega domačega proizvodnega merila in pravil hitrega odobravanja. “Pomembno je, da uradniki v Bruslju razumejo strateški pomen teh surovin,” je povedal Wurmser za EURACTIV. Norge Mining ne potrebuje financiranja – podjetje naj bi že prejelo zanimanje podjetij iz Evrope, ZDA in Japonske, vključno s “dvema pomembnima proizvajalcema letal”, ki jih zanima dobava titana. Bolj pomembna je evropska potrditev, na uradniški ravni pa se stvari rade zavlečejo. Odobritve lahko naredijo veliko razliko v rudarskem sektorju, kjer običajno mine med 10 in 15 let med raziskavami in prvo komercialno ekstrakcijo rudišč.

European union flag against parliament in Brussels, Belgium
Foto: artJazz iz iStock

“To je veliko pomembneje kot denar. Ker če imate denar in ne dobite odobritve, vam denar ne pomaga. Če pa imate odobritev za rudarjenje, lahko enostavno pridobite kapital,” pravi Wurmser. Evropska komisija priznava, da je fosfor “izjemno pomemben material za baterijske kemije in digitalizacijo”. Vendar pa pravi, da so rezerve fosfatne kamnine “obsežne” in zato ni potrebno, da se uvrščajo med strateške surovine.

V predlogu zakona CRM iz meseca marca, so predvidene določbe, ki naj bi povečale varnost oskrbe takšnih vrst mineralov, “kot so strogo spremljanje tveganj oskrbe, dostop do financiranja in – za projekte, ki so v EU – dostop do enotne točke za dovoljenja”. Predlog zakona CRM trenutno pregleduje Evropski parlament in države članice EU, zakon bo morda sprejet še letos.

Prejšnji članekZakaj se splača uvoziti avtomobil iz tujine in koliko lahko prihranimo?
Naslednji članekVse kar morate vedeti o Threads, novem velikem družbenem omrežju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.